keskiviikko 1. toukokuuta 2013

1.5.2013 - kevät tuli Lappiin!

Kreikan reissun jälkeisenä aamuna eli torstaina 25.4. koululle kävellessäni huomasin kevään saapuneen poissaollessamme. Lumet olivat kadonneet lähes kokonaan ja peipon ja punakylkirastaan laulun lisäksi kevättä kuuluttivat Kuumalammen yllä riekkuneet naurulokit ja räkättirastaan räksytys. Koulun jälkeen hain polkupyöräni huollosta ja polkaisin mutkan kaupungilla, jolloin muuttolintulista piteni vielä sinisorsalla, telkällä ja kalalokilla.

Perjantaina kävin illalla Rovaniemellä KD:n Lapin piirin kokouksessa, jonka jälkeen piipahdin Hirvaalla etsimässä siellä havaittua isolokkia. Hakemaani lintua ei löytynyt, mutta sulalla oli lukuisten harmaa-, kala- ja naurulokkien lisäksi kuusi selkä- ja neljä merilokkia, sulassa ui telkkien ja isokoskelon lisäksi mustalintukoiras ja uivelopari ja sulan toisesta päästä löytyi 16 kuovin parvi. Illan jo pimetessä velloi Jätkänkynttilän sulan yllä satapäisiä naurulokkiparvia. Lisäksi Rovaniemen illasta löytyivät laulava punarinta, pari lehtokurppaa ja kevätkiihkoinen riekkokukko.

Viikonloppu meni pitkälti kokeita korjatessa, mutta lauantaina näkyi kotipihassa västäräkki ja muutama metsähanhi ja sunnuntaina ehdin sitten jo pienelle retkellekin Isokylän suuntaan. Jo menomatkalla, kun pysähdyin kiikaroimaan tien varressa ruokaillutta 35 räkätin parvea hoksasin jännän näköisen valkopäisen pajusirkkukoiraan. Vilkasta ja aika arkaa lintua jahdatessani näin mm. pari sepelkyyhkyäkin.


Kalkonniemessä oli vain telkkiä, isokoskeloita ja peruslokkeja, mutta Imposenniemen ja Isokylän pelloilta löytyi jo kuoveja ja töyhtöhyyppiä ja näkyipä siellä soidintava lehtokurppakin.


Pellot olivat jo aivan sulat, joten valkoturkkiset jänikset näyttivät lumettomassa maisemassa aika surkeilta.


Vappuaattona kävin taas koulun jälkeen pyöräilemässä kaupungilla ja löysin ilokseni naaraspukuisen hempon ABC:n rannasta. Kyseessä oli itselleni ensihavainto lajista Kemijärveltä ja yleensäkään Napapiirin pohjoispuolelta! Illalla näkyi kodin ikkunasta kahdeksan kurjen parvi.

Vapunpäivänä ajelin taas lenkin Isokylällä. Imposenniemen pelloilla näkyi kulorastas, mutta muuten lajisto oli samaa kuin parisen päivää aiemminkin. Kuoveja ja hyyppiä oli tosin tullut selvästi lisää.


Piipahdus jätevesijärvellä tuotti valkoviklon, jonka lisäksi paikalla näkyi myös mm. sinisorsia, telkkiä, hyyppiä ja kuovikin.


Uusi tulija oli myös Pitkänsillan pengertien vierustalla uiskennellut tukkasotkakoiras.