perjantai 17. toukokuuta 2013

15.5.2013 - vesi nousi...

Lintujen tulo hyytyi viikonlopuksi, sillä sää meni hyvin epävakaaksi ja välillä satoi jopa räntää. Retkeily jäi tosin muutenkin vähiin mm. vanhempieni vierailun ja äitienpäivän kunniaksi, mutta harmittavasti myös vedenpinta Kemijärvessä nousi nyt sellaista tahtia, että muutamaa päivää aikaisemmin paljastuneet rantalietteet alkoivat jo peittyä. Perjantain koulumatkapyöräilyillä uudeksi lajiksi tuli ainoastaan parissa paikassa vastaan tullut rantasipi. Lauantainen pyörähdys kaupungin rannoilla tuotti vain nousevaa vettä pakoon kokoontuneen noin 60 suokukon parven ja sunnuntaiaamun sateessa näkyi Jaakkolanlahden saarissa 40 suokukkoa ja 18 liroa. Rantalietteet olivat tässä vaiheessa jo kadonneet vesimassojen alle.


Olin ottanut tavaksi pyöräillä koulupäivinä vasta remontoitua Kuumalampea ympäri ja käydä samalla läpi kaupungin muitakin rantoja. Hurjan näköisestä maisemanmuokkauksesta huolimatta Kuumalammen joutsenpari oli taas saapunut pikkusaareensa pesimään. Maanantain pyörälenkin saldoa olivat Lohelan rannassa laulanut leppälintu ja Riekonniemen tyveltä ilmaan karannut metsäviklo. Pitkänsillan ympäristöstä löytyi jo 130 laulujoutsenta.

Tiistaina näkyi koulusta palatessa Taiteilijaniemen tyvellä jo harmaasieppokin. Iltasella kävin suljetun sellutehtaat jätevesijärvellä ja Isokylällä. Tehdasalueella näkyi pesää rakentava räystäspääsky ja altaalla nukkui lapasorsapari. Suurelta osaltaan veden alle kadonneilla turvelautoilla kahlaili kymmenkunta suokukkoa, jokunen mustaviklo ja rantasipi, ja altaan yllä lenteli kahdeksan pikkulokkia. Yllätyksekseni paikalta löytyi myös pesivä laulujoutsen. Kallaanvaaran ja Kalkonniemen risteyksen välillä näin kaksi suopöllöä ja retki päättyi Pitkänsillan edustalla lepäilleeseen 30 mustalinnun parveen ja ohi lentäneeseen härkälintuun.

Keskiviikkoiltana kävin pyöräilemässä Pitkälläsillalla, jossa vesi oli noussut harmittavasti jo lähelle tulvarajaa. Sairaalanrannan edustan pikkusaarten ympärillä lenteli naurulokkien seurana 26 pikkulokkia ja pienelle alueelle oli ahtautunut 94 joutsenta. Toivomaani ilta-arktikaa ei hyvästä kelistä huolimatta mennyt, vaan ainoa Pitkältäsillalta kirjaamani havis oli paikalla kieppunut räystäspääsky.