tiistai 21. toukokuuta 2013

19.5.2013 - sammakon helluntaiheila ja muita havaintoja

Lauantaiaamuna olin jälleen pyörällä liikkeellä. Keli oli muuttunut hämmästyttävän kesäiseksi ja hyönteissyöjät olivat saapuneet rymäyksellä. Pajulintuja, kirjosieppoja ja leppälintuja kuului laulavan siellä täällä. Muuten oli kuitenkin hiljaista, ja kaupungin rannat sairaalalta Pitkällesillalle eivät tarjonneet mitään mustalintuparia kummempaa. Koskapa meillä oli tarkoitus ajella aamupäivän aikana vielä Simojärvelle, päätin ottaa pääkohteekseni entisen sellutehtaan jätevesijärven.

Lapasorsapari näyttäytyi heti saavuttuani paikalle, ja turvelauttojen luona hengaili 77 naurulokkia, mutta muuten paikka vaikutti varsin tyhjältä. Ehdin jo joutessani pällistellä alueen runsaita leskenlehtikasvustojakin.
  

Yllättäen huomasin kuitenkin avoimesti avoveteen ilmaantuneen sorsan, joka osoittautui ilokseni harmaasorsakoiraaksi. Kohta sille löytyi naaraskin, kun moinen sinkosi rääpättäen ilmaan tienvarren pikkualtailta. Paluumatkalle lähdettyäni lähti sellutehtaan portin pielestä koppelo. Pienten teknisten ongelmien jälkeen (= selässäni kantamani kaukoputken jalka meni ja jumi vauhdissa pyörän pinnojen väliin) vuodenpinnojen tulo jatkui, sillä Sipovaarasta löytyi laulava punavarpunen ja Pitkänsillan tyveltä hernekerttu.

Iltapäiväksi ajelimme sitten Simojärvelle ja suoraan Aittoniemeen. Päivä oli tyyni ja lähes helteinen, ja mökin pihassa hakivat haarapääskyt pesäpaikkaa ja vieruspellolla lauloi pensastasku. Iltasella appivanhempien pihapiiristä löytyivät puolestaan mm. harmaasieppo, pohjansirkku ja sauna- ja uintireissulla (jäät kun olivat lähteneet sopivasti keskiviikkona) lehtokurppakin.

Ilta ja varsinkin illan äänimaailma Aittoniemessä oli hämmästyttävän hieno - pärjäten hyvin iltaöisille euroviisuille.  


Viikonlopun ohjelmassa oli 9. luokan matsankokeiden korjaus ja päättötodistusten numeroiden anto, joten varsinainen retkeily jäi loppujen lopuksi aika vähiin. Sunnuntaina aamupalalle siirtyessämme päädyimme kuitenkin ihmettelemään jopa paikallisten sammakoiden (lemmen)touhuja. 


Päivemmällä käväisin mutkan Topin lintutornilla, jonka edustalta löytyi tuttujen harmaa- ja kalalokkien ohella mm. telkkiä, tukkasotkapari, jouhisorsakoiras, hautova joutsen, viisi töyhtöhyyppää sekä kuovi, pikkukuovi, kapustarinta ja liro. Eli kattaus oli varsin perinteinen. 


Illaksi ajelimme kotosalle kuunnellen samalla radiosta piinaavaa jääkiekon MM -pronssipeliä Suomi-USA. Joku koppelo ja teerikana näkyi sentään tien poskessa jauhinkiviä napsimassa ja pikakiepaus Juotasjärvellä tuotti törmäpääskyn vuodariksi.