keskiviikko 8. toukokuuta 2013

2.5.2013 - tien päällä taas...

Torstaina Hamarin Allan ilmaantui pihallemme vähän kello 16 jälkeen ja lähdimme ajelemaan hissukseen kohti Lumijokea, jossa meidän oli tarkoitus viettää seuraava yö. Ensimmäinen etappimme oli kuitenkin Rovaniemen Hirvaan Isosuvanto, jossa päätimme vielä yrittää paikalla havaittua isolokkia. Rannasta löytyi Isomursun Veikko ja linnustoa edustivat mm. kevään ensimmäinen tukkakoskelo, pieni mustalintuparvi, metsäviklo ja selkälokki. Jatkettuamme kohti Kemiä retkipinnalistamme kasvoi suopöllöllä ja Tervolan puolelle päästyämme pysähdyimme kiikaroimaan tienvarsipellolla ruokaillutta 32 joutsenen parvea.

Tornion Raumojärven maisemista löysimme pari merihanhea, haapanaa ja tavia, jokusen kurjen, tuulihaukan, niittykirvisen, järripeipon, ison västäräkkiparven, 55 kuovin kerääntymän ja kaksi taivaanvuohta. Myös täällä näkyi suopöllö.


Illan viimeinen ja tärkein retkikohteemme oli Kemin Pajusaari, josta Allu oli löytänyt Kärkkäisen Joukon kanssa pikkukajavan 18.4., ja joka oli ihme kyllä havaittu paikalla vielä muutama päivä aikaisemmin. Parkkeeratessamme autoamme tien varteen kuulimme hippiäisen ja mustarastaan ja Pajusaareen kävelyä säesti laulurastas. Selkeytysallas, jossa kajava oli oleillut, oli melkoisen usvapilven peitossa, mutta meren puolella olevalla sulalla näkyi mm. 11 tavia ja pari meriharakkaa. Aluksi tilanne näytti huonolta sillä altaalla ja ympärillämme lenteli vain naurulokkeja. Yhtäkkiä kajava ilmaantui kuitenkin aivan eteemme pienen jokipahasen ylle ja lensi meren puolelle sulan reunalle. Hetken tilannetta ihmeteltyämme ja saatuani kameranikin esiin lintu otti siivet alleen ja lensi ohitsemme häviten altaan sumuun.


Sain ohitustilanteesta otettua jonkun ruudun ja aloimme hehkutella tapahtunutta. Kohta tuo hämmästyttävän kaunis lintu kuitenkin ilmestyi taas aivan viereemme joen ylle, laskeutui hetkeksi jokeen ja lensi taas meren puolelle. Päätin yrittää vielä kuvata lintua, mutta hämärä alkoi jo tosissaan laskeutua ja kohta taivaalta alkoi tulla räntää oikein tosissaan, joten meidän oli hyvä aika lähteä lompostamaan ratavartta pitkin autolle.


Piipahdimme vielä pikaisesti Allun vanhempien luona, josta saimme ruhtinaallisen munkki-, pulla- ja kakkulastin matkaevääksemme, jonka jälkeen ajelimme Lumijoelle Allun vuokrakämppään yöpymään ja suunnittelemaan seuraavan aamun siirtymistä kohti viikonlopun pääkohdettamme Parikkalaa.