sunnuntai 26. toukokuuta 2013

26.5.2013 - kokeenkorjausta ja lintukurssia

Viimeisin reilu viikko meni pääasiassa kokeita suunnitellen ja korjaten sekä arvosanoja miettien, eikä ulkoilusta saatika retkeilystä ehtinyt juuri haaveilemaankaan. Pieni lohtu oli kuitenkin sinirintanaaras, joka pyörähti tiistaina aivan koti-ikkunan takana. Lauantaina kävin kuitenkin Anittan kanssa vetämässä Pyhätunturissa tuleville kansallispuisto-oppaille ja muille kiinnostuneille ensin parin tunnin diaesityksen ja sen päälle linturetken kansallispuiston puolelle.


Vaikka keli oli komea, oli lintumaailma puiston metsissä odotetun hiljainen. Myöskään Tunturiaavalta ei löytynyt peruslajeja kummempaa - eikä edes Isokuru tuottanut edes paikallisia erikoisuuksia. Kurssilaiset vaikuttivat kuitenkin tyytyväisiltä päivän antiin, ja siihen että pääsivät luonnossa opiskelemaan alueen peruslajeja, joita tällä kertaa edustivat Tunturiaavan telkät, joutsenet, sinisorsat, lirot, harmaalokki ja keltavästäräkit, sekä muualla reitin varrella vastaan tulleet pyy, käet, käpytikat, metsäkirviset, västäräkit, pajulinnut, leppälinnut, harmaa- ja kirjosiepot, korpit, urpiaiset, vihervarpuset, peipot ja järripeipot. Pyhänkasteenlammella surffaili pienellä jäälautalla rantasipikin.


Sunnuntaina sain vihdoin syötettyä viimeisetkin arvosanat koneelle. Iltasella kävin sitten Hietajärven Teuvon kanssa mutkan jätevesijärvellä ja Pitkälläsillalla lähinnä etsimässä viikontakaisia harmaasorsia. Hakemamme sorsat eivät nyt näyttäytyneet, mutta tehdasalueella näkyi taas lapasorsa sekä tyllipari, ja Pitkänsillan entiseltä pumppaamolta löysimme kolme mustalintua ja lahden pohjukassa pesänsä päällä parittelevan härkälintuparin. Illan hämärtyessä kuului pihaamme kaupungin yllä hyönteispyynnissä lepattelevien pikkulokkien ääntelyä.