tiistai 18. kesäkuuta 2013

1.6.2013 - kohti pohjoista

Kesäkuun ensimmäisen päivän iltana (koulun kevätjuhlan ja muutaman lakkiaisvierailun jälkeen) hyppäsin Hamarin Allun kyytiin ja starttasimme kohti pohjoista. Tarkoituksemme oli retkeillä sunnuntaipäivä Inarin ja Utsjoen alueella ja startata maanantaiaamuna perinteiseen 24 tunnin Aves Lapponia linturalliin, jossa pyrkimyksemme ei olisi enempää tai vähempää kuin pitää ”poika kotona”. Olihan mestaruuspokaali ollut hallussamme jo viimeiset kolme vuotta!


Reissun ensimmäiseksi lintuhavainnoksi kirjasimme Levärannalla tien yli lentäneen palokärjen ja Pelkosenniemen Sokanaavalla ihmettelimme suon eri puolilla näkyneitä tilhiä. Savukoskentieltä Sodankylän suuntaan käännyttyämme löysimme laulavan pikkusirkunkin.

Sodankylän Ilmakkiaavalla nautiskelimme upeasta alkukesän säästä ja ihmettelimme hillan varhaista kukkimista. Suolla oli aivan valtavasti hillankukkia ja myös raate kukki jo komeasti.


Vesilintuja oli niukasti – vain yksinäinen uivelo kirjattiin – mutta jänkäsirriäisen soitimen kuuleminen piristi entisestään retkitunnelmaan.


Ensimmäinen yllärilaji löytyi Porttipahdan padolta, jossa aivan peilityyneltä järveltä löytyi paitsi 74 isokoskeloa, myös aktiivisesti huuteleva(!) mustakurkku-uikku. Hupaisaa toisaalta oli se, että myös 6.6.2010 vastaavalla pohjoisen reissulla löysimme paikalta mukurun. Kenties saman linnun?


Illan viimeinen varsinainen retkikohteemme oli Sompiojärvi, jonka tornista näimme mm. kuikan, jouhisorsan, neljä pilkkasiipeä, 12 liroa, 2 suokukkoa ja vesipääskyn. Vastarannan lämpöväreilyssä vilahti myös suopöllö ja torniin kuului riekon reipas nauru.

Kävimme vielä pikaisesti läpi Kiilopään perinteisen virtavästäräkkipaikan, jonka jälkeen majoituimme yhteen Kiilopään tyven kelomökkiin ja aloimme kerätä voimia tulevien päivien retkiä varten.