lauantai 19. huhtikuuta 2014

19.4.2014 - Ranuan reissulla

Lankalauantaina lähdimme heti aamusella koko pesueella kohti Ranuaa ja eläinpuistoa, jonne olimme saaneet vuosikortit kiitokseksi taannoisesta esitelmästäni siellä. Matkan varrella "ilahdutin" kanssamatkustajia pikapysähdyksillä sopivilla lintupaikoilla. Seitakorvan padon luota löytyikin heti yksinäinen kuovi.


Rovaniemen puolella näkyi kulorastas ja Ranuan Ristisalmella erään maatalon pihassa 15 harakkaa olivat saaneet seuraansa kolme naakkaa. Kaitavirrasta löytyi vain joutsenia, telkkiä ja sinisorsia, ja edelleen yllättävän lumisilta ja talvisilta Toivakan pelloilta niin ikään joutsenia, varpushaukka ja kovassa etelätuulessa ylitseni lentäneet kaksi pajusirkkukoirasta.

Eläinpuistossa tuuli ei päässyt pahemmin haittaamaan ja ajomatkalla ajoittain vettä vihmonut sääkin selkiytyi. Satuimme sopivasti saukkoaltaalle samaan aikaan ruokkijan kanssa, joten otukset tulivat kohta hyvin näytille.


Kotkilla näytti olevan jo pesimätouhutkin menossa.


Myös petoaitauksilla oli ruokinta käynnissä, joten otukset näyttivät välillä jopa poseeraavan yleisölleen.






Tarhaeläinten ohella paikalla näkyi jokunen varpunen, harakka, varis ja korppi.


Käväisimme puistossa myös lounaalla, vaikka ruokalista vaikuttikin vähintäänkin epäilyttävältä.


Paluumatkalla pyörähdimme iltakahveilla Simojärvellä appivanhempieni luona, jossa piharuokinnalla pyöri ainakin 15 peippoa ja vihervarpuskoiras. Kotimatkalla Juujärven Etanalahdessa näkyi tuulihaukka ja Juujärven sulalla uivelo- ja tukkasotkakoiraat. Kävimme myös mutkan Kulmunginniemen kärjessä, jossa illan pikkuhiljaa hämärtyessä näkyi joutsenten, sinisorsien, telkkien, isokoskeloiden ja harmaalokkien lisäksi 10 naurulokkia, 8 kalalokkia, (mahdollisesti Seitakorvan aamuinen) kuovi ja kaukana jäälakeudella istuskellut esiaikuinen merikotka.