keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

24.-26.6.2016 - Kemijärven juhannusta

Juhannusaaton aamuna ajelin Oinaalle, jossa tiesin Hämäläisen Panun kuulleen pikkusirkkuja useana edellispäivänä. Täsmäretki onnistuikin hyvin, sillä nuottien mukaisella paikalla Tuhkuriaavalla lauloi kaksi sirkkukoirasta. Sieltä jatkoin Oinaan koulun rantaan, jossa yritin staijailla alueella liikuskelleita ruskosuohaukkoja, mutta mainittavimmiksi havainnoiksi jäivät tuulihaukka ja punavarpunen.

Seuraava kohteeni oli Myllykummun lintutorni, jonka parkkipaikalle kuulin jo tilhen. Tornin luona minua odotti puolestaan tällainen näky...


Olin tosin saanut jo vihiä siitä, että tornilla pesii helmipöllö - ja siksi minulla oli myös rengastusvehkeet mukanani. Pöntön suulta kurkistellut helmari sukelsi pöntön sisälle sitä lähestyessäni, mutta kännykkäkamera paljasti, että se ei ollut suinkaan paikalla yksin.


Tovin kiipeilyn jälkeen totesin, että noiden veijareiden rengastamiseen tarvitaan myös vasara ja tikkaat. Kettusen Eikka näkyi olevan mökkinsä pihassa veneensä kimpussa, joten pirautin Einolle, että saisiko heiltä apua rengastustouhuihin. Apu ilmaantuikin paikalle muutamassa minuutissa, kun Leena Kettunen saapui tornille tarvitsemieni apuvälineiden kanssa. Tämän jälkeen rengastus sujui oikein mukavasti, varsinkin kun Leena toimi avustajanani lintuja käsitellessäni - ja tunnelmaa paransi entisestään pitkospuiden suunnasta kantautunut pikkusirkun laulu.Juuri kun pöllöt oli palautettu kotipönttöönsä saapui Eikkakin paikalle, ja juttelimme vielä tovin alueen linnuista, kuten tornin edustalla uiskennelleesta joutsenparista. Tornille kuului myös käki ja rantakasvillisuuden seasta kurkisteli kurki.


Paluumatkalla näin vielä Ruostekorven pelloilla 17 sepelkyyhkyä ja töyhtöhyypän ja löysin Kostamon Ojanaavan kohdalta aamun neljännen pikkusirkun.

Loppupäivä meni pääosin taloa ja pihaa siivotessa ja kunnostaessa, sillä sunnuntaina olivat ohjelmassa tyttäremme Iinan rippijuhlat. Yöllä kävin sentään muutamaan kertaan ulkona kurkistamassa miltä juhannusyö tänä vuonna näytti.

Puolenyön aikaan se näytti Pitkältäsillalta katsottuna tältä...


...ja kello 01 tältä.


Myös lauantai meni kotihommissa, ja sunnuntai olikin sitten juhlapäivä. Ihan ilman havaintomerkintöjä ei konfirmaatiotilaisuuskaan mennyt, sillä rippikoululaisten ryhmittäytyessä ryhmäkuvaan lensi kirkon pihan yli 13 kuovin muuttoparvi. Syysmuutto oli jo käynnissä.