sunnuntai 1. helmikuuta 2015

1.2.2015 - uusi kuu

Tammikuun viimeisen päivän aamu meni viikon mittaan tutuiksi osoittautuneissa merkeissä - eli lumitöissä. Putsattuani pihan kaivoin myös verkkokeppieni välit auki, ja loppupäivä kuluikin sitten mm. pihalintuja rengastellessa ja erilaisiin eduskuntavaaleihin liittyviin vaalikoneisiin vastaillessa. Lintuja liikkui yllättävän hyvin ja päivän saldo oli peräti 28 rengastusta (15 talitiaista, 9 talitiaista, 2 hömötiaista, pikkuvarpunen ja keltasirkku) sekä 11 omaa kontrollia.

Sunnuntaina oltiin jo helmikuussa. Aamu oli tuulinen ja päiväksi oli taas luvattu lumisadetta, joten rengastamaan en nyt ryhtynyt, mutta tsekkasin muuten aika tarkkaan mitä pihassa liikkuu. Päivän saldo kotipihasta oli (ainakin) 21 keltasirkkua, 15 pikkuvarpusta, 7 talitiaista, 6 sinitiaista, 5 tilheä, 5 varpusta, 3 hömötiaista, 2 viherpeippoa, käpytikka, kuusitiainen, harakka, varis, varpusristeymä, punatulkku - ja mukavana yllätyksenä pihapihlajaan ilmaantunut talven ensimmäinen räkättirastas.


Iltapäivällä pyörähdin pikkuretkellä kaupungilla etsiskelemässä mm. useammillakin eri ruokinnoilla vierailleita pähkinänakkeleita. Nakkelia en löytänyt, mutta ensimmäisessä paikassa Kallaanvaaran Mäntytiellä ruokaili pihapihlajassa komea taviokuurna.

Kalkonniemen ruokinnalla oli pitkään hiljaista, mutta sitten alkoi korkealta männyistä kuulua jatkuvaa "tvink - tvink" -varoittelua. Kuuntelin sitä aikani, ja ajattelin että mikä tuota talitiaista riepoo, kun huutaa vaan eikä tule ruokinnalle. Sitten näin linnun liikahtavan ja nappasin sen kiikariini - ja sehän olikin koiraspeippo! Äänihän oli tietenkin ollut mitä tyypillisin, mutta sitä kuunnellessani ei kyllä käynyt mielessäkään että helmikuisessa mäntymetsässä liikkuisi peippo...

Piipahdin vielä pikaisesti jäteasemalla ja Tohmossa ennen kotiutumistani, mutta ainoaksi lisälajiksi tulivat jäteasemalla lennelleet korpit - ja loppujen lopuksi päivän lajimäärä nousi ajankohtaan nähden ihan mukavaan 17 lajiin.