sunnuntai 6. joulukuuta 2015

5.-6.12.2015 - talviretkeilyä Kemijärvellä

Viikonloppuna jatkoin talvipinnojen keräämistä - tosin nyt pelkästään Kemijärven alueelta. Lauantain kohteekseni valitsin Luusuan suunnan. Kulmunginniemestä ei löytynyt mitään mainittavaa, mutta Juujärven isokoskelo oli samalla paikalla kuin edelliselläkin käynnilläni kaksi viikkoa aikaisemmin. Seuraava kohteeni oli Peunan Karin ruokinta Juujärvellä, jossa olikin mukavasti lintuja. Ja mikä parasta - myös paikalta marraskuun puolella ilmoitettu pähkinänakkeli kävi edelleen aktiivisesti ruokinnalla.


Paikalla pyöri myös ainakin kaksi käpytikkaa, kaksi hömö-, kolme sini- ja 12 talitiaista, kaksi närheä, harakka, 16 varpusta, 6 pikkuvarpusta, kolme punatulkkua (joista yksi oli renkaallinen) sekä 8 keltasirkkua ja jokunen orava.


  Muuten päivä oli hiljainen, enkä Juujärven ulkopuolelta kirjannut ylös kuin jokusen närhen ja korpin. Lautasalmen kohdalla auton edestä jolkotteli komea kettu ja päivän viimeiseksi havikseksi jäivät kotipihasta laskemani 20 keltasirkkua.

Sunnuntaina lähdin aamun valjettua ajelemaan kohti Javarusta tarkoituksenani tarkistaa löytyisikö kylän läpi kulkevalta joelta mitään mainittavaa.


Sillalle päästyäni kiikariini osui yksinäinen koskikara, mutta koska jokivarsi näytti ihan lupaavalta päätin käydä hieman komppaamassa sen rantoja. Kävelyretki palkittiin, sillä kohta edestäni lehahti lentoon kolmen sinisorsan parvi.


Muuta mainittavaa ei Javaruksesta löytynyt, eikä Levärannalta, jossa ajoin myös lenkin. Tohmoon päästyäni kolusin tovin Karvakkojoen rantoja, mutta löysin vain närhen ja muutamia punatulkkuja. Päivän viimeisenä keikkana kävin ajamassa lenkin Kelloniemessä tsekkaamassa muutaman tien varressa olevan ruokinnan. Niiltä löytyi nyt vain tali-, sini- ja hömötiaisia, ja tien varressa näkyi pari teertä.