lauantai 19. lokakuuta 2013

11.10.2013 - Luo(n)to kutsuu

Perjantaiksi olin järjestänyt koulullemme taksvärkkipäivän (jo kolmatta kertaa oman kohteemme eli Venäjän Tomskin lastensairaaloiden hyväksi), joten onnistuin tavallaan ”ulkoistamaan” itseni – ja niinpä hyppäsin jo torstaina iltajunaan ja köröttelin Ouluun. Janne haki vähän ennen puoltayötä asemalta ja asetuimme yöpymään veljemme Rikun talon vintille.

Aamuseitsemän kieppeillä haimme Vierimaan Antin retkiseuraksemme ja jatkoimme Hailuodon lauttarantaan. Tarkoituksemme oli osallistua tällä porukalla seuraavana päivänä järjestettävään Hailuodon linturalliin, ja tämän päivän olimme varanneet leppoisaan retkeilyyn saaressa sekä muuhun ralliin valmistautumiseen.

Luotoon päästyämme kiikaroimme ensin läpi Huikun linnut ja löysimme pian itsemme ajelemasta Käpykaaran metsäautotietä. Kohta päätielle palattuamme Janne huudahti, että tienvarsimetsikössä on iso pöllö, ja alkoi jarruttaa… Siihen pääsin kuitenkin kuittaamaan, että tuossahan on toinen - sillä aivan edessämme(kin) istui lapinpöllö.


Ehdimme katsella pöllöjä vain hetken kunnes ne lennähtivät kauemmas metsään ja jatkoimme matkaa Pökönnokalle. Retki jatkui mukavissa merkeissä, sillä nokalta löytyi mm. viisi lajia kahlaajia, eli 28 suosirriä, kuusi taivaanvuohta, kolme tundrakurmitsaa, punakuiri ja jänkäkurppa.

Ojakylänlahden kävimme tsekkaamassa kahdesta pisteestä. Ensimmäisen (Lahdenperän) edustalla oli runsaasti vesilintuja, mm. 1100 tukkasotkaa, 200 tavia, 63 uiveloa ja neljä lapasotkaa, ja lahden yllä pyörähti kanahaukka. Toisen tarkkailupisteen (eli Kyrönperän) mainittavin havainto oli muutaman joutsenen parvessa lentänyt metsähanhi.

Seuraava stoppi tehtiin Ulkokarvon tienhaarassa, jossa näkyi iso varisparvi, jonka seassa oli myös yksi kokonaan musta lintu. Janne ihmetteli heti ääneen, että onko tuo nokivaris vai vain nuori mustavaris, mutta parvi lähti saman tien lentoon ja häipyi paikalta. Ehdin kuitenkin pistää merkille linnun oudon tukevan nokan ja varismaisen pyrstön sekä hyvin repaleiset siivet ennen kuin se katosi näkyvistämme…  

Loppupäivän aikana kävimme vielä mutkat mm. Marjaniemessä ja Keskiniemen alueella, mutta kova lännenpuoleinen tuuli haittasi huomattavasti havainnointia tuossa osassa saarta. Pyrstötiaisia tuntui kuitenkin olevan liikkeellä lähes joka paikassa missä pysähdyimme.


Pöllässä sen sijaan näkyi vielä ihan mukavasti lintuja. Janne ja Antti komppasivat kärjestä pari pulmusta, kun itse olin selaamassa vesilintuja. Kuivasäikän lietteillä tepasteli kaksi tundrakurmitsaa ja yksinäinen västäräkki ja Pölläntien varressa meidät yllätti fasaanikukko.

Illan alkaessa hämärtää suuntasimme takaisin Santoseen, jossa meillä oli mökki varattuna. Muu porukka eli Nyströmin Harry, Ala-Kojolan Mikko, Kiljusen Jassi ja Variksen Jani olivat jo paikalla ja kehuivat nähneensä mökin pihasta muuttohaukankin. Ilta sujui leppoisissa merkeissä saunomalla, Harryn tuomia jättipizzoja tuhoamalla ja chillailemalla – ihan kirjaimellisestikin…