sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

1.3.2015 - Kemijärven kevätlaskenta

Helmikuun viimeiset lintutapahtumat menivät aika synkissä merkeissä. Savukoskelta oli löytynyt viikonloppuna nälkiintynyt merihanhi, jonka lupasin ottaa jatkohoitoon tarkoituksenani vapauttaa se rengastettuna johonkin sopivaan sulapaikkaan. Automatka Savukoskelta Kemijärvelle oli kuitenkin päällisin puolin hyväkuntoiselta vaikuttaneelle linnulle liikaa, ja se menehtyi melkein heti meille tultuaan.

Torstaina olin puolestaan vaaleihin liittyvissä riennoissa Rovaniemellä, josta palatessani sain kuningasidean käydä ampuma-alueella kuuntelemassa pöllöjä. Ensi pysäys kertoi kuitenkin sen, että tuulta oli liikaa, ja päätin kääntyä takaisin - kunhan kääntymispaikka löytyisi. Lopulta jouduin ajamaan lähes kymmenen kilometriä ennen kuin pääsin kääntämään autoani ensimmäisessä joten kuten auratussa liittymässä. Tienpinta oli kuitenkin niin jäinen, että takavetoinen auto jämähti siihen. Siellä minä sitten olin jumissa keskellä metsää puku päälläni - eikä kännykässäkään ollut kenttää. Tilanne ratkesi vasta siinä vaiheessa, kun hoksasin heittää vanhan päällystakkini takarenkaan alle, jolloin pito taas löytyi ja auto lähti liikkeelle.

Ensimmäisen virallisen kevätpäivän aamuna lähdin sitten kiertämään keskustaa talvilintulaskennan kevätlaskennan merkeissä. Mitään kovin kummallista ei reitille osunut - ja parhaaksi lintupaikaksi osoittautui jälleen kotipiha, josta löytyivät reitin ainoat hömötiaiset, kuusitiainen ja käpytikka sekä suurimmat pikkuvarpus-, varpus- ja keltasirkkumäärät. Kaikkiaan havaitsin laskennassa seuraavat linnut: kesykyyhky 23, käpytikka 1, tilhi 6, hömötiainen 3, kuusitiainen 1, sinitiainen 25, talitiainen 71, harakka 23, varis 32, korppi 1, varpunen 43, pikkuvarpunen 24, viherpeippo 51, urpiainen 108, punatulkku 7 ja keltasirkku 23.