perjantai 6. maaliskuuta 2015

5.3.2015 - Simojärven kevätlaskenta

Hiihtolomaviikon kolmannen talvilintulaskentani suoritin torstaina Simojärvellä. Jo reitin alkupätkä eli Aittoniementie oli yllättävän runsaslintuinen, ja kirjasin sieltä mm. sini-, tali- ja hömötiaisia, jokusen urpiaisen, pari harakkaa ja punatulkkua, korpin ja taviokuurnan - sekä editseni vilahtaneen ketun. Päätielle päästyäni löytyi käpytikkakin.

Simojärventien varresta löytyi ruokinnoilta lisää tiaisia, urpiaisia, viherpeippoja ja punatulkkuja, muutamin paikoin kuului harakan naurua ja ennen Jyriniemeä näkyi kolme närheä ja reissun ainoa orava. Retken hauskin havainto oli kuitenkin sen kolmas nisäkäslaji, eli metsäkauris. Saapuessani Sääskilahden kylälle meni tien yli ensin yksi, sitten toinen... ja lopulta yhteensä viisi kaurista, jotka nekin pääsivät osaksi virallista laskentaa.


Jyriniemen tyvellä kuului taas taviokuurnan viheltelyä ja löysinkin läheisestä kuusikosta ainakin kymmenen kuurnaa. Toinen iloinen yllätys oli Sääskilahdessa muutamaan kertaan keskellä päivää puputtanut helmipöllö - laji jota en ollutkaan aikaisemmin talvilintureiteilläni havainnut.

Ranuan Simojärven talvilintureitin saldo oli seuraava: helmipöllö 1, käpytikka 1, hömötiainen 29, sinitiainen 6, talitiainen 32, närhi 3, harakka 5, korppi 5, viherpeippo 9, urpiainen 56, taviokuurna 11 ja punatulkku 7.

Iltapäivällä lähdimme taas ajelemaan kohti Kemijärveä, jonne minun oli ehdittävä viideksi kaupunginvaltuuston kokoukseen. Kotimatkaa piristivät kaksi Luusuassa patsastellutta hiiripöllöä.