keskiviikko 23. syyskuuta 2015

1.-18.9.2015 - syksy etenee

Syyskuun alkupuolisko hujahti ohi turhankin vauhdikkaasti... Kävin 2.9. Pöyliöjärvellä etsiskelemässä siellä oleillutta tiibetinhanhea, mutta näin vain ohilentävän varpushaukan. Kaksi päivää myöhemmin piipahdin Jätevesijärvellä, jossa vesilinnut olivat kuitenkin hankalasti vastavalossa. Ainoiksi havismerkinnöiksi jäivät kolme lapasorsaa, yhdeksän uiveloa ja ampuhaukka. Pihallakin oli vaisua, sillä sain parilla yrityksellä kasaan vain kaksi rengastusta, ja lauantai 5.9. oli kaiken lisäksi varattu jollekin tympeälle ops/veso -koulutukselle.

Ensimmäisen pitemmän retken teinkin vasta sunnuntaina 6.9., jolloin pyörin muutaman tunnin ajan Kemijärven lähipaikoilla. Ensimmäinen etappini Kalkonniemi tarjosi heti uivan merimetson ja Imposenniemessä ohitseni lensi kolme kurkea, jotka löysin myöhemmin Sallantien varresta. Isokylän pelloilla vilisi räkättirastaita ja näkyi siellä reilun 30 sepelkyyhkyn parvikin. Kallaanvaaran kerrostalojen katoilla näkyi yllättäen neljä pulua, mikä oli ensimmäinen havaintoni lajista tuossa kaupunginosassa. Kävin myös Alakallaanvaarassa, Pitkälläsillalla ja Riekonniemessä laskemassa vesiäisiä. Noiden paikkojen yhteenlaskettu härkälintumäärä oli kahdeksan lintua, joiden lisäksi mieleen jäivät Riekonniemen edustan 103 joutsenta ja paikalla pyörineet räystäspääskyt.

Maanantaina 7.9. kävelin koululle Kuumalammen kautta. Jo alkumatkasta kuului rautiaisen hihitystä ja lammen rannalta löytyi leppälintu ja venesataman puolella näkyi tylli. Kuumalammen ja koulun väliltä löytyi vielä puolenkymmentä pajulintua, kirjosieppo ja toinenkin leppälintu. Kahtena seuraavana päivänä tuuletin taas vähän lintuverkkoja ja kihlasin 9 viherpeippoa, talitiaisen ja vihervarpusen.

Torstaina 10.9. kävin koulun jälkeen hysyjahdissa Puuttoniemessä, josta löytyi tiltaltti. Seuraavana aamuna kävelin taas koululle Kuumalammen kautta. Koulurakennuksen jo häämöttäessä edessäni kuulin yhtäkkiä takaani taigauunilintumaisen kutsuäänen. Lähdin äänen perään ja kuulin sen varmaan reilut kymmenkunta kertaa, mutta en saanut ainakin yhden tiltaltin kanssa koivujen latvuksissa liikkunutta lintua näkyviini, ennen kuin oli pakko luovuttaa, sillä olin luvannut viedä kasiluokkalaiset maastoon ja tältä oppitunnilta en kerta kaikkiaan voinut myöhästyä. Kävin päivällä vielä muutaman kerran paikalla, mutta ino oli jatkanut matkaansa, ja havainto jäi siis vain pelkäksi äänihavainnoksi. Pienenä lohtuna oli yhdeltä hakureissulta koululle palatessani näkemäni ainakin neljän vaeltavan lapintiaisen parvi. Illalla kävin Rovaniemellä RoPSin pelissä. Illan jo hämärtyessä keskuskentän ohitti epäilyttävästi harmaahaikaraa muistuttanut lintu - ja sellainenhan se sitten olikin. 

Lauantaina 12.9. kävin taas Jätevesijärvellä, jossa näkyi ainakin 75 haapanaa, 170 tavia, 10 sinisorsaa, 15 jouhisorsaa, 5 lapasorsaa, 12 tukkasotkaa, 25 telkkää ja 10 uiveloa. Lammen rannoilla lenteli kolme isolepinkäistä, pieni urpiaisparvi ja yksinäinen sinirinta ja rantapusikossa karjui rautiainen. Kotimatkalla laskin Pitkänsillan ympäristöstä jo 269 laulujoutsenta. Iltapäivän pihalintupyynnin tulos oli viisi rengastusta (kaksi talitiaista, pajulintu, pikkuvarpunen, viherpeippo) ja yhdeksän omaa kontrollia, joista peräti kuusi oli vanhoja hömötiaisia, joista vanhin oli vuodelta 2010.


Syyskuun alkupuoliskon parhaaksi lintupäiväksi osui sunnuntai 13. päivä, jonka aloitin pitkällä aamukävelyllä kaupungille. Sumuisesta säästä huolimatta kävelyretkeni päätavoite täyttyi mukavasti Taitelijanniemen kärjestä palaillessani, kun havahduin jo tutuksi tulleeseen taigauunilinnun kutsuääneen. Nyt lintu näyttäytyikin komeasti tienvarren puissa, ja torstainen pettymys vaihtui suureksi riemuksi. Kiertotien kerrostalojen luona kuului taas hieman saman sorttinen ääni – mutta kuitenkin sen verran erilainen, etten lainkaan yllättynyt, kun lähipuuhun ilmestyikin liikekannalla ollut kuusitiainen. Puuttoniemen lähivesillä uiskenteli tukka- ja isokoskelopoikueita, mutta mitään sen kummempaa en kävelyltäni löytänyt.

Iltapäivällä suunnistin kuitenkin Veikan kanssa Isokylälle, ja Porolammen pelloilta löysimme varsin myöhäisen pensastaskun.


Parhaaksi paikaksi osoittautuivat nyt Karsimustien pellot, joilla näimme ensin varisten kanssa koivussa istuneen merikotkan, joka jatkoi matkaansa jonnekin Kotavaaran suuntaan.


Samalta paikalta löysimme yllättäen peräti 19 kottaraista sekä mm. kolme kurkea ja sepelkyyhkyn.


Päivän rengastussaldoksi tuli kuusi viherpeippoa, kolme talitiaista, pikkuvarpunen ja järripeippo.


Seuraavan viikon havikset tulivat taas pääosin koulutyön yhteydessä. Tiistaina 15.9. välituntipihamme yli lensi palokärki ja autopaikan luona sirisi 11 tilhen parvi. Keskiviikkona koulun vierustalla lauloi kottarainen ja piipahtaessani hyppytunnilla Riekonniemessä näin sieltä merikotkan. Torstai-iltapäivä kului taas pihalintujen merkeissä, ja päivän saldoksi tuli nyt 16 rengastusta (9 viherpeippoa, neljä talitiaista ja kolme järripeippoa) ja 14 omaa kontrollia.

Perjantaina lähdin pian koulupäivän päätyttyä ajelemaan kohti Tauvoa, ja sadesäästä huolimatta Pieskansalmen kohdalla lensi vielä sääksi ja Hoppulassa merikotka. Lintuasemalle saavuttuani siellä oli jo pöllöpyynti käynnissä ja ilta päättyi kahteen rengastettuun helmipöllöön.