sunnuntai 14. elokuuta 2016

1.-4.8.2016 - Jätevesijärven lintuja

Palattuamme taas Kemijärvelle kävin heti muutaman päivän sisällä peräti kolmeen otteeseen Kallaanvaaran entisen sellutehtaan Jätevesijärvellä. Maanantainen retki alkoi oikein mallikkaasti, sillä jo menomatkalla löysin Pitkänsillan pohjoispuolelta lentävän harmaahaikaran. Tehdasalueelle saavuttuani näin ensimmäiseksi saalista kantavan varpushaukan sekä kaksi ruskosuohaukkaa ja yrittelin sitten pitkän tovin laskea tuulisella järvellä osittain aika pahassa vastavalossa uiskentelevia vesilintuja. Laskettuani ensin määritysetäisyydellä olleet haapanat (260), tavit (190) ja jouhisorsat (15) päätin ottaa kokonaissumman kaikista altaalla kelluvista vesilinnuista. Yllätyksekseni päädyin laskuissani aika tarkkaan tuhanteen lintuun! Muuta lajistoa edustivat tavalliseen tapaan laulujoutsen, sinisorsa, tukkasotka, telkkä ja uivelo. Tuttu punasotkapoikuekin tuli nyt näytille ja löysin ilokseni myös kaksi lapasorsapoikuetta.

Lokit olivat jo häipyneet yhtä harmaalokkia lukuunottamatta, mutta kahlaajalajistoa edustivat pikkutylli (2), tylli (4), suokukko (7), lapinsirri (1), suosirri (2), rantasipi (1), mustaviklo (1), valkoviklo (3), liro (29) ja taivaanvuohi (1 yksilö). Paluumatkalla laskin vielä Pitkältäsillalta kaksi joutsenpoikuetta ja neljä härkälintua, joista toinen pari oli pesällään kaukana sillan eteläpuolella.

Tiistaina painelin sitten Korhosen Jorman ja Puikon Eskon kanssa heti aamusta jutuntekoon, jonka aloitimme kiltisti sallitulta alueelta Kallaanvaaran rinteestä - jonne näimme myös altaan pohjoisreunalla lennelleen vanhan merikotkan.


Koska juttua tehtiin paitsi Lapin radioon myös Lapin TV -uutisiin tarvittiin kuitenkin kuvamateriaalia myös alueen sisältä - jonne en oman kulkulupani nojalla voinut ketään ulkopuolista viedä. Kevyen puhelinrumban jälkeen lupa kuitenkin heltisi, ja pääsimme (odotettuamme ensin hetken työmaalla tapahtunutta räjäytystä) kuvauskeikalle aivan altaan äärelle - jossa jouduin sielläkin sitten poseeraamaan virallisia uutiskuvia varten.  (Tässä kuvassa osoitin paikkaa, jonne toivoisin Stora Enson, kaupungin ja mahdollisesti myös Keitele Groupin rakentavan lintutornin tai muun tarkkailupaikan, josta allasta olisi helppo havainnoida!).


Koskapa maanantaina iso osa vesilinnuista oli jäänyt minulta laskematta palasin paikalle vielä torstaina. Nyt lintuja näkyi kuitenkin alkuviikkoa vähemmän, ja vaikka laskentaolosuhteet olivat edelleenkin varsin haastavat ynnäsin paikalta ainakin 280 haapanaa, 170 tavia, 70 tukkasotkaa, 60 telkkää, 20 jouhisorsaa, 13 sinisorsaa, kolme uiveloa ja yllätyksekseni myös pilkkasiipinaaraan. Laskennan hankaluudesta ja lintujen piilottelevuudesta kertokoon vaikkapa se, etten löytänyt nyt ollenkaan paikalla oleskelevia punasotka- ja lapasorsapoikueita. Kahlaajalajistoa edustivat jälleen pikkutylli, tylli, lapinsirri, rantasipi, valkoviklo, liro ja taivaanvuohi, mutta harmaalokki oli saanut nyt seuraansa myös neljä nuorta naurulokkia. Muita mainittavia haviksia olivat tervapääsky ja altaalla tolpan nokassa nököttänyt muuttohaukka.