torstai 31. heinäkuuta 2014

21.-31.7.2014 - hissuttelua

Heinäkuun loppu olikin sitten melkoista hissuttelua, sillä turvonneet nilkat ja tulehtuneet nivelsiteet eivät oikein suosineet retkeilyä. Heti kun jalat kestivät edes pihamaalla kävelyä virittelin kuitenkin jonkinmoista lintupyyntiä, ja loppukuun rengastuksia olivatkin sitten pihasta saamani västäräkki, keltavästäräkki, kaksi pajulintua, sinitiainen, 13 varpusta, pikkuvarpunen, seitsemän viherpeippoa ja pohjansirkku.




Kuun loppuun osui myös tyttäremme tutkimusjakso Lapin keskussairaalassa, jonka yhteydessä ajelin kolmena päivänä mutkin Rovaniemellä. Tiistaina 29.7. kävin myös pitkästä aikaa pyörähtämässä Kuusiselän kaatopaikalla, jossa ei kuitenkaan (lupaavasta maisemasta huolimatta) mitään harmaalokkeja ja paria naakkaa kummempaa näkynyt.


Käväisin myös Kivitaipaleen Kivijärvellä, jossa niin ikään autosta staijailemalla näin jokusen suokukon ja liron sekä ruskosuohaukan, joka sai kaksi tuulihaukkaa kimppuunsa.

Seuraavana päivänä piipahdin ennen sairaalalle menoa Harjulammella, josta löytyi muutama pikkutylli sekä kuusi silkkiuikkua - eli poikue sekä yksi lapseton pariskunta.



Lähtiessämme hyvin sujuneiden tutkimusten jälkeen kohti kotia lensi Nelostielle laskevan rampin kohdalla vastaamme pähkinähakki.

Kuun viimeisen päivän kunniaksi kävin klenkkaamassa kulkulupani turvin lenkin entisen sellutehtaan Jätevesijärvellä. Lintuja olikin oikein mukavasti. Vesilintupoikueita näkyi siellä täällä ja myös luppoilevia lintuja oli runsaasti - suurimpana yllätyksenä kaksi allia. Taveja näkyi ainakin 120 ja muista sorsista laskin jouhisorsat, joita oli 12. Löysin alueelta jopa kaksi lapasorsapoikuetta, joissa molemmissa oli kolme poikasta.



Toivoin aamuisen sadekelin pudottaneen paikalle kahlaajia, ja peruskahlaajat olivatkin ihan hyvin edustettuna. Laskin alueelta ainakin 15 liroa, 9 suokukkoa, 5 tylliä, kolme valkovikloa, kaksi taivaanvuohta, pikkutyllin, mustaviklon, rantasipin, lapinsirrin ja suosirrin. Pääskyjä ja västäräkkejä näkyi paljon ja ampuhaukka pyörähti pariin otteeseen lintujahdissa. Autolle nilkuttaessani löysin vielä kaksi tuulihaukkaa ja kaksi isolepinkäistä.