torstai 2. heinäkuuta 2015

2.7.2015 - aamuretki Pyhätunturiin

Koskapa keskiviikkoiltana ei kauheasti väsyttänyt ja kelikin vaikutti oikein hyvältä, päätin lähteä vähän pidemmälle "yöretkelle" - eli otin kohteekseni Pelkosenniemen Pyhätunturin. Koukkasin ensin mutkat Särkikankaalla, Tohmossa ja Levärannalla, mutta en havainnut kuin muutaman lehtokurpan ja -kertun. Lyhyet kuuntelut Tapionniemessä, Kaakkurivaarassa ja Vuostimossa eivät nekään kummempia tarjonneet, ja ensimmäinen parempi laji tuli vastaan vasta vähän ennen Vuostimonsalmea, kun tien päällä lenteli pohjanlepakko hippiäisen laulaessa taustalla.


Pääkohteeseeni eli Isokuruun laskeuduin puoli kolmen maissa peukaloisen laulaessa jo täyttä päätä kurun pohjalla. Alkumatka oli muuten varsin hiljainen, mutta lähestyessäni Pyhänkasteenputousta alkoi rinteestä kuulua sinipyrstön laulua.


Putouksen luona lauloi toinen peukaloinen ja jatkoin kävelyä ylärinteeseen Karhunjuomalammelle asti.


Palattuani putoukselle oli siellä peukaloisen lisäksi äänessä myös virtavästäräkkikoiras, jonka näin muutamaan kertaan lentävän ohitseni.


Myös sinipyrstön laulu kuului edelleen rinteestä, mutta saavuttuani kurun alkupäähän ensimmäisen peukaloisen laulupaikalle löytyi sieltä yllätyksekseni kaksi varoittelevaa virtavästäräkkiä.Pikainen kipaisu takaisin Pyhänkasteenlammelle vahvisti epäilyni siitä, että tämän pariskunnan koiras oli eri lintu kuin putouksella havaitsemani yksilö - eli vajaan kilometrin matkalla oli kurussa kaksi virtavästäräkkireviiriä! Myös kurun pohjan peukaloinen lauloi edelleen piipahtaen välillä näkösälläkin.


Viimeinen havismerkintä oli kurusta ylös kiivetessäni kuulemani rautiainen. Pienen tihkusateen saattelemana ajelin sitten kotosalle, ja nukkumaan pääsin seitsemältä aamulla.