keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

15.-22.7.2015 - haukkasoilla

Heti Venäjällä käynnin jälkeen aloitin vastuullani olevien muuttohaukkareviirien inventoinnin. Keskiviikkona takseeraamani suo oli haukkojen osalta tyhjä, mutta jo autopaikalta ampaisi lentoon ukkometso ja suolla näkyi kurkipari. Kävin samalla reissulla toteamassa yhden lähialueen sääksenpesän asutuksi. Emo varoitteli pienessä saaressa olevalla pesällään, ja rannassa varoitteli puolestaan pohjansirkku.

Myös torstaina koluamani haukkasuo oli nyt tyhjillään. Kaukana suon reunassa nökötti sentään hetken aikaa hiiripöllö ja lähimetsästä nousi siivilleen nuolihaukka. Edellisen suon tapaan täältäkin löytyi joutsenia ja pesiviä harmaalokkeja, sekä tukkasotkapoikue.


Tehdessäni lähtöä paikalta huomasin kuitenkin kaukana taivaalla minua lähestyvän haukan, joka osoittautui sulkasatoiseksi 2kv muuttohaukaksi. Kohta haukka sai jostakin seuraansa vanhan muuttohaukan, ne näyttivät morjenstavan toisiaan ja lensivät hetken yhdessä ja jatkoivat sitten molemmat äänettömästi kohti etelää. Autolle kävellessäni havaitsin vielä koppelon ja varoittelevan pohjansirkun.

Seuraavalle suolle suuntasin lauantaina ja ilokseni tämä reviiri oli asuttu. Emot varoittelivat äänekkäästi ja kuvasin ne mahdollisten lukurenkaiden varalta. Molemmat linnut olivat kuitenkin renkaattomia.


Toissakesänä löytämältäni pesämättäältä löytyi nyt kolme reipasta koiraspoikasta.


Muuttohaukkaparin lisäksi suolla näkyi kurkipari kahden poikasensa kanssa, ja näin myös vilauksen jänkäsirriäisestä.


Illalla käväisimme Kalkonniemessä uimassa ja matkan varrella Imposenniemen pelloilla näkyivät sinisuohaukkakoiras, suopöllö ja neljä nuorta töyhtöhyyppää. Kävin paikalla uudestaan puolenyön jälkeen, mutta töyhtöhyyppiä ei enää löytynyt ja Isokylän puolella näkemäni kuovinpoikanen oli sekin jo lentokykyinen. Karsimustien pellolla näkyi nyt kuovipoikue, mutta liian kaukana rengastamista ajatellen.

Maanantaina olin taas haukkahommissa, mutta taas kerran vanha hyvä haukkapaikka osoittautui tyhjäksi. Kolusin varmuuden vuoksi myös toisen hyvänoloisen suon, mutta sain tyytyä muutamaan jänkäsirriäiseen, kurkeen ja isolepinkäiseen. Ajomatkoilta löytyi toinenkin isolepinkäinen, muutama riekko ja kuikkapoikue.

Vielä keskiviikkona kävin läpi yhden vanhan haukkasuon ja kävin mielenkiinnosta komppaamassa jo pitkään mielen päällä olleen kohteen, eli Pahkakummuntien varressa olevan Isoaavan. Täältä löysin aluksi suokukon, taivaanvuohen ja ampuhaukkaa varoittelevan liron, ja pian törmäsin myös suopöllöpoikueeseen - ensin varoittelevaan emoon ja kohta metsän reunasta lentoon nousseisiin neljään poikaseen. Retken muuta saldoa olivat metsopoikue, ja päädyttyäni tuijottelemaan vielä yhden kaukoputkella tsekkaamani suon läheltä löytynyttä Isovihan muistomerkkiä, varoitteli kivipaaden luona pohjansirkkukoiras.