perjantai 18. huhtikuuta 2014

18.4.2014 - Juujärven lenkillä

Aamu oli sateinen, mutta lähtiessäni meidän rippikoululaisen kanssa pitkänperjantain kunniaksi kirkkoon lauloi pihassa punarinta. Puoliltapäivin keli oli jo selkeytynyt ja lähdin ajelemaan kohti Kemijärven eteläosia. Ensimmäisen äkkipysäyksen aiheutti Luusuassa tien päälle tullut vanhahko merikotka, ja sitä seuraillessani lauloi lähimetsässä kulorastas.


Juujärvi oli yllätyksekseni auennut lähes kokonaan, joten suuntasin suoraan Piukunniemen kärkeen. Järvellä uiskenteli laulujoutsenen, kahdeksan isokoskelon ja seitsemän telkän lisäksi kuuden mustalinnun parvi. Järven yli lensi kanahaukka ja sen takana muutti piekana kohti pohjoista. Muutamaan kertaan kuulin myös vihervarpusen ääntä.

Seuraava stoppi kylän pelloilla tuotti kolmen töyhtöhyypän lisäksi kaksi kottaraista.


Seitakorvan padon yläpuolella oli yllätyksekseni lisää mustalintuja - kahdessa parvessa yhteensä 12 mullia. Lisukkeena tarjoiltiin kuitenkin vain muutama harmaalokki ja pari isokoskeloa. Juujärven pohjoispäähän näkyivät suunnilleen samat vesilinnut kuin kylällekin. Seitsemän sinisorsaa löytyi sentään rannan katveesta.

Kemijokivarsi ennen Luusuaa vaikutti myös ihan lupaavalta, mutta linnut puuttuivat. Peippojen laulu kuitenkin raikasi jo siellä täällä.


Viimeinen etappini oli Luusuan Kulmunginniemen kärki, jonka edustalta löytyi telkkien, isokoskeloiden ja harmaalokkien lisäksi neljä kalalokkia ja kaksi naurulokkia. Startatessani kotia kohti löytyi yhdeltä tienvarsipellolta vielä ladon katolla päivystävä tuulihaukka.

Iltapuolella kävimme koko pesueella kävelylenkillä keskustassa. Kuumalammen joutsenet olivat siirtyneet Ahvensalmelle avantouintipaikan sulaan, mutta telkät olivat edelleen paikalla.