torstai 30. huhtikuuta 2015

20.-30.4.2015 - kihlajaisia ja kevätlintuja

Huhtikuun loppu meni pitkälti pihalintujen merkeissä, sillä urpiaisia ja vihervarpusia riitti satamäärin rengastettavaksi.


Rengastusten ohella sain myös muutamia mukavia kontrolleja. Heti vaaleja seuranneena iltana pääsin poimimaan pihaverkosta Ruotsissa rengastetun vihervarpusen ja rengastin samalla 21 urpiaista ja seitsemän vihervarpusta.


Seuraavana iltapäivänä eli 21.4. verkoilla oli yhä vilkkaampaa. Nyt renkaan saivat 57 urpiaista, kuusi vihervarpusta, kaksi punatulkkua, punarinta, tundraurpiainen ja keltasirkku. Urpiaisten joukossa oli myös yksi Pernun Markun Rovaniemellä 16.4. rengastama lintu.


Vaalityöt eivät jättäneet suinkaan rauhaan, vaikka vaalit olivatkin jo ohi. Niinpä esim. 23.4. jouduin iltasella ajelemaan lenkin Luusuantien varressa poistamassa vaalimainoksia, ja eksyin myös samalla retkelle. Hoppulassa näkyi jo kulorastas ja Autiosaaren kohdalla patsasteli hiiripöllö. Juujärveltä ynnäsin 12 harmaa- ja 7 kalalokkia, yhden naurulokin, 36 telkkää, 7 isokoskeloa ja kuovin. Kulmunginniemen edustalta löytyi puolestaan mm. 20 sinisorsaa, 32 telkkää, 5 tukkasotkaa, 4 isokoskeloa, 7 uiveloa ja kuovi. Päivän muita havaintoja olivat kotipihan yli lentänyt västäräkki ja Uitonniemessä näkyneet sinisorsat, telkät ja nauru- ja kalalokit.

Viikonloppuna pyörähdin yöjunalla Helsingissä KD:n puoluehallituksen kokouksessa, mutta sunnuntaina olin taas tositoimissa - eli rengastamassa pihalintuja. Tuon viikon rengastuspäivät olivat 23., 24. ja 26.4., joiden saldo oli yhteensä 96 urpiaista, 63 vihervarpusta, kaksi keltasirkkua ja tundraurpiaista sekä yksittäiset punarinta, talitiainen ja keltasirkku. Viimeinen näistä päivistä palkittiin kevään toisella ruotsalaisella urpiaiskontrollilla.


Maanantaina 27.4. kävin iltasella Isokylällä. Töyhtöhyyppiä ja kuoveja näkyi jo siellä täällä ja Kärppäläntien varresta löytyi yhdeksän räkätin ja yhden punakylkirastaan sekaparvi. Retken parhaaksi paikaksi osoittautui Kaisansalmi, josta löytyi mm. kahdeksan metsähanhea.

Tiistaina 28.4. aloitin pihalintujen rengastamisen jo aamulla ennen kouluun menoa, kun minulla oli sopivasti kymmenen aamu. Jatkoin pyyntiä kotiuduttuani kello 15 jälkeen - ja päivän saldoksi kertyi huikeat 207 rengastettua vihervarpusta, 132 urpiaista sekä yksittäiset punarinta ja rautiainen. Pyynnin ohessa kotipihaan kuului kevään ensimmäinen järripeippo.  Keskiviikkoaamuna 29.4. virittelin taas verkot pihaan jo aamukuudelta, ja sekin aherrus palkittiin ruotsalaisella vihervarpusella.


Kuun kahden viimeisen päivän rengastussaldoksi tuli vielä 67 urpiaista, 52 vihervarpusta ja punatulkku. Vipinää pihapiirissä aiheutti myös lintumassoista kiinnostunut ampuhaukkakoiras.