tiistai 5. toukokuuta 2015

1.-3.5.2015 - työläisen juhlaa

Vappuviikonlopun pääteemana oli saada valtaisaa korjaamattomien kokeiden pinoa hieman kevyemmäksi. Toki samalla oli hyvä jatkaa pihalintujen rengastamista, ja perjantain aikana rengastinkin jo 62 vihervarpusta, 46 urpiaista ja yhden tundraurpiaisen.


Aamulla pihaan kuului punakylkirastaan laulua ja taivaalla lenteli pari kalalokkia. Iltasella ajelin lenkin Isokylällä, ja Jousilammelta löytyikin heti komea lapasorsakoiras ja lähipellolla oli 13 kuovia ja saman verran räkättejä sekä muutama hyyppä.


Seuraavat havikset kirjasin Kaisansalmelta, josta ynnäsin mm. 80 sinisorsaa, 18 metsähanhea, 13 laulujoutsenta, 12 isokoskeloa ja uiveloparin. Kärppäläntien edustalta löytyi kevään ensimmäinen tavikoiras ja Sallantien varressa näkyi vielä puolenkymmentä punakylkirastasta.

Lauantai meni melkein kokonaan shoppailureissulla Rovaniemellä. Tosin ennen lähtöä rengastin taas muutaman urpon ja spinarin sekä yhden punatulkun, ja kyllästyttyämme odottamaan vaatekauppaan jumiutunutta naisväkeä pyörähdimme poikaporukalla Aronperällä, jossa kuului metsäviklo ja Ounasjokisuistossa lenteli kaksi suopöllöä. Kotimatkalla näkyi Apukan pelloilla kapustarinta ja pari kurkea.

Kotiuduttuani kävin vielä pikaretkellä Isokylän suunnalla, jossa oli Tiiran mukaan nähty kanadanhanhi. Hanhea ei löytynyt, mutta havaintopaikalla Kotajoen sulalla oli jouhisorsapari, neljä tavia ja kaksi metsävikloa. Kärppäläntien edustan sulalta löytyi puolestaan 16 tukkasotkaa, 8 uiveloa, neljä haapanaa ja pari tavia sekä kymmenkunta kuovia. Pitkänsillan pengertien edustalla lepäili 60 kalalokkia ja myös Pitkänsillan ympäristöstä löytyi jo jokunen haapana, jouhisorsa, tavi, tukkasotka ja uivelo.

Sunnuntaina keli oli melkoisen surkea eli tuuli navakasti ja taivaalta tuli räntää ja lunta. Silti koepinon kanssa värkätessäni tarttui verkkoihin taas 59 vihervarpusta, 17 urpiaista, neljä punatulkkua ja yksi järripeippo.


Aamun haviksiin kuului myös pihassa lyhyesti laulahtanut pohjansirkku. Iltapäivällä lähdin säätä uhmaten kelkkahaalari päälläni päiväkävelylle kaupungille. Aluksi vaikutti todella hiljaiselle - ja havikseen päätyivät vain venesatamassa rätissyt kulorastas ja pari isokoskeloa. Pitkänsillan eteläpuolella kököttänyt muuttohaukka piristi kuitenkin kummasti tunnelmaa. Sillan ympäristöstä löytyi myös jouhisorsapari ja muutama uivelo. Paluumatkalla pengertieltä kohti keskustaa päätin katsoa mukana raahaamallani kaukoputkella, että vieläkö muuttohaukka olisi paikalla. Ei ollut - vaan aika tarkkaan samalla paikalla istui nyt vanha merikotka!

Uitonniemen sula oli yllättäen tyhjä linnuista, mutta kauempana järven yllä lensi pari metsähanhea. Hannantien edustan lietteillä taapersi sen sijaan 12 sinisorsaa ja paikalta löytyi myös kaksi valkovikloa. Vesilinnut löytyivät nyt Pöyliöjärven puolelta, jossa polskutteli joutsenparin lisäksi ainakin neljä haapanaa, 10 tukkasotkaa ja 10 telkkää, ja jään reunalla nökötti peräti 93 kala- ja neljä naurulokkia. Illan viimeiseksi havainnoksi jäi kotipihasta blokkaamani leppälintukoiras.