maanantai 3. elokuuta 2015

23.-24.7.2015 - tiibetinhanhen paluu

Muuttohaukkasuot koluttuani oli aikaa ja energiaa taas muullekin retkeilylle. Torstain ensimmäinen havismerkintä tuli tosin jo aamusella Kallaanvaarasta, kun Mölli -kissaamme eläinlääkärissä käyttäessämme kuulimme laulavan tiltaltin. Puoliltapäivin kuului kotimme lähellä vielä lehtokerttukin. Iltapuolella lähdin sitten pitemmälle retkelle, jonka ensimmäinen kohde löytyi niin ikään Kallaanvaarasta, sillä juuri autoa pakatessani sain soiton siellä olevasta tuulihaukanpesästä. Kelloniemen Ritvan talon vieressä olevassa isossa männyssä näkyikin risupesän vieressä ainakin kolme haukanpoikasta ja niitä ruokkimassa käynyt emo, mutta poikaset olivat jo niin isoja, ettei puuhun kiipeämistä ja niiden rengastamista kannattanut edes harkita.

Pääkohteeni oli kuitenkin suljetus tehdasalueen Jätevesijärvi, jossa oli taas tosi paljon lintuja.


Melkein heti rantaan päästyäni kohtasin tutun mutta sitäkin ilahduttavamman näyn - altaalla uiskenteli tiibetinhanhi! Vuosina 2001-2010 altaalla kesehti tiibetinhanhia joka vuosi ja rengastinkin niitä peräti 15 kappaletta, joista kertyi mielenkiintoisia rengaslöytöjä Ruotsia, Norjaa ja Hollantia myöten. Edellisestä hanhihavainnosta oli kuitenkin nyt jo viisi vuotta, joten tiibetinhanhen paluu altaalle oli melkoinen yllätys.

Hetken tiibetinhanhea seurailtuani huomasin toisen yllättävän vesilintuvieraan, sillä tukkasotkien seassa uiskenteli naaraspukuinen punasotka. Vesilintuja oli muutenkin hyvin ja ynnäsin altaalta seuraavat lukemat: tavi 255, telkkä 67, tukkasotka 59, haapana 29, jouhisorsa 13, sinisorsa 6, lapasorsa 6 ja uivelo 2. Poikueita näkyi haapanalla (3), tavilla (1), jouhisorsalla (2), lapasorsalla (2), tukkasotkalla (1) ja telkällä (1). Myös naurulokeilla näkyi 11, pikkulokeilla 3 ja kalalokeilla 2 poikasta. Paikan kahlaajatarjontaa edustivat puolestaan 15 liroa, kuusi tylliä, viisi rantasipiä, kaksi suokukkoa ja valkovikloa sekä lapinsirri. Paikalla ollessani tiibetinhanhi ui koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi, ja päätyi viimein seisoskelemaan vastarannalla olevalle kivelle, jolloin se oli helppo tarkistaa renkaattomaksi linnuksi.


Kotimatkalla piipahdin vielä Alakallaanvaarassa, jonka edustalla kellui härkälintupari ja Pitkälläsillalla, jonne näkyi joutsenpoikue.

Perjantaina kävin Veikan kanssa pikkuretkellä Kemijärven lähirannoilla. Alakallaanvaarassa näkyi nyt neljä vanhaa härkälintua ja 38 haapanaa, Riekonniemen edustalla oli kaksi härkälintua ja Pöyliöjärvellä näkyi kuusi vanhaa ja 30 nuorta pikkulokkia, isokoskelopoikue ja kaksi kaakkuria.