torstai 21. heinäkuuta 2016

10.-12.7.2016 - haukkojen hakua

Sunnuntaipäivänä kävimme koko pesueen voimin päiväkävelyllä kaupungilla. Mielenkiintoisin havainto tuli heti alkumatkasta, kun lähes ylitsemme lensi kalalokin hätyyttämä vanha muuttohaukka. Kuumalammelta kirjasin ylös haapana-, sinisorsa- ja kalalokkipoikueet. Muuttohaukkateema jatkui myös seuraavina iltoina, kun aloin inventoida vastuullani olevia haukkasoita.

Maanantai-iltaiselle kohteelleni ajellessani huomasin yhdellä hakkuaukealla puun latvassa tuulihaukan. Aloin kiikaroida aluetta, ja löysin kelon kyljestä pöntön, josta kurkisteli haukan poikanen. Päätin käydä katsomassa paikkaa vähän lähempää ja huomasin, että pesäpuun vieressä kannon nokassa istui niin ikään haukan poikanen.


Lähestyin pikkuhiljaa lintua ja räpsin siitä kuvia - kunnes kameran tarkennusetäisyys loppui.Tässä vaiheessa olin jo niin lähellä poikasta, että päätin kokeilla saisiko sen kiinni. Pienellä hämäyksellä sain napattua lintua jaloista, käytin sitä autollani jossa rengastin sen, ja palautin sen sitten saman tolpan nokkaan istumaan.

Menomatkan havaintoja olivat myös mm. oheisessa maisemassa lennelleet 10 tervapääskyä.


Itse haukkasuo oli tänäkin vuonna tyhjä, mutta kirjasin sinne vievän metsäautotien varresta mm. kuikkapoikueen, puolenkymmentä rupikonnaa ja hirven.

Koska Javaruksen kylä ei ollut kaukana, päätin pyörähtää kylällä kuulostelemassa löytyisikö sieltä mitään yölaulajia - ilta kun oli edennyt jo keskiyön paremmalle puolelle. Piipahdus palkittiin hienosti, sillä muutaman pysähdyksen jälkeen havahduin toivomaani ääneen - lähimetsästä kuului sarvipöllön poikasen kerjuuääntä! Lähdin seurailemaan vinkunaa ja kohta löysinkin männyn latvuksesta risupesän, josta katseli yksi poikanen. Hakiessani kameraa autolta lensi pöllöemokin komeasti ohitseni iso myyrä kynsissään. Pesälle olisi saattanut päästä kiipeämään, mutta koska se oli melkein asuinrakennuksen pihassa en kehdannut alkaa resuamaan, vaan jätin poikasen ylhäiseen yksinäisyyteensä ja ajelin kotiin nukkumaan.


Tiistaina suuntasin taas (kuuman päivän vähän viilettyä) alkuillasta suolle. Pitkän kävelyn tulos oli sama kuin edellisiltanakin - eli muuttohaukkoja ei näkynyt eikä kuulunut. Vain yksi syöty pikkukuovi kertoi haukan vierailusta paikalla. Kävelyn varrelta löytyi sentään jokunen joutsen, kurki ja pari varoittelevaa pohjansirkkupariskunta.


Ja olihan suo itsessään tietenkin tyypillinen haukkasuo - eli oikein hieno. Lajistoa siellä edustivat mm. kaksi tavipoikuetta, harmaalokin lentopoikue, tuulihaukka, kurki ja ainakin 26 muutolle lätenyttä liroa.