torstai 14. heinäkuuta 2016

4.-7.7.2016 - Ranuan lintuja ja mönkiäisiä

Maanantaina ajoimme muutamaksi päiväksi Ranuan Simojärvelle, jossa mökkirannan lajistoa edustivat tyypillisesti mm. kuikat ja selkälokit. Tiistaina kävin Iinan ja Veikan kanssa eläinpuistossa, jossa oli ollut hoidossa mehiläishaukka, joka minun oli pyydetty rengastamaan ja vapauttamaan. Kun lintu oli otettu hoitohäkissään kiinni, paljastui että sillä olikin jo valmiiksi rengas! Otin renkaan numeron ylös ja veimme linnun Toivakan pelloille, jonne sitten päästimme sen lentelemään. Peltoaukean yllä pyöri myös yhdeksän kapustarinnan parvi.Keskiviikkoaamu alkoi Tuukan hoksaamalla mökin editse lentäneellä ruskosuohaukalla. Pihan lajistoon kuului tietenkin myös kaikenmoisia selkärangattomia ja päivän aikana mökkitien varressa näkyi närhipoikue.


Iltapäivällä kävin sitten perinteisellä lokkisoutelulla Kalavaisen Topin lintutornin edustalla - nyt Iinan ja Tuukan kanssa.


Harmaalokeista osa oli yllätykseksemme jo lennossa, joten saimme lukurenkaisiin vain kolme lintua.


Niiden lisäksi rengastin kalalokin ja kalatiiran.
Tiiroja näkyi paikalla enemmänkin, ja osalla niistä oli vielä hautominen kesken.


Lokkilintujen ohella lammilla näkyi mm. 22 kiertelevän liron parvi.


Puolenyön aikoihin kävin vielä lyhyellä yöretkellä Simojärventien varressa. Havaintoja edustivat töyhtöhyyppä, neljä lehtokurppaa, kolme lehtokerttua ja pari tiellä könynnyttä rupikonnaa.

Torstaina ajelimme ensin kotiin, jolloin Ranuan ja Rovaniemen rajalla kaarteli mehiläishaukka, ja illalla pyörähdimme vielä Rovaniemellä, jossa osa perheestä pistäytyi tivolissa ja itse nautiskelin jalkapallosta, kun RoPS varmisti paikkansa Eurooppaliigan toiselle karsintakierrokselle pelaamalla nyt tasapelin Irlantilaista Shamrock Roversia vastaan. Havaintovihkoon päätyi Vikajärvellä patsastellut pyy.