keskiviikko 27. toukokuuta 2015

10.-12.5.2015 - Siikalahtea ja sikabongausta

Sunnuntaiaamun retkikohteemme oli taas Siikalahti, ja hyvänä motivointina oli paikalla jo varhain aamulla lennellyt jalohaikara. Ajelimme ensin Patotielle, jossa lintu oli viimeksi nähty, mutta jatkoimme kohta etsimään sitä taistotornimme ympäristöstä. Haikaraa ei kuitenkaan enää löytynyt, mutta muutolla meni mm. edellispäivänä näkemättä jääneitä pikkukuoveja ja taustalla kukkui käki.


Poistuessamme tornilta kuulimme harmaapäätikan ja sirittäjänkin.


Retkeilimme jonkin aikaa myös lähimetsissä ja pelloilla, ja havaitsimme pari rummuttavaa pikkutikkaa, peukaloisen ja komean valkoselkätikkanaaraan.


Kebab -päivällisen jälkeen lähdin Antin kanssa pitkälle kotimatkalle kohti pohjoista. Valtimon Pukarin tulvapelloilla oli edelleen mukavasti kahlaajia sekä pari "kööpenhaminalaista" sinisorsaa.


Kotimatkaa sähköistivät tiedot siitä, että pikkutrappi oli taas nähty Ylikylällä, ja että paikalle oli menossa bongareita sitä katsomaan. Vanttauskoskella oli puolestaan sattunut tapaturma kalanviljelylaitoksella, ja muutamia sääksiä oli joutunut veden varaan, ja sitäkin jouduin LLY:n puolesta selvittelemään. Loppumatkasta näkyi vielä jokunen koppelo, joista viimeinen Kemijärvellä Puikkolan risteyksessä. Pitkääsiltaa ylittäessäni huomasin suureksi pettymyksekseni, että järvi oli tulvassa, ja että keväisin alueelle muodostuvat hyvät lietealueet olivat jo nyt veden alla. 

Olin kotona noin klo 23 ja valmistelin sitten muutaman tunnin ajan kahdeksannen luokan koetta seuraavaksi aamuksi. Viimein nukkumaan päästyäni ei uni tullutkaan, ja niinpä huomasin kohta olevani ajelemassa kohti Rovaniemeä. Ruonakosken Antti ja Huhdan Esa olivat onnistuneet illalla näkemään vilauksen trapista ja tiesin että paikalle oli aamuviideksi menossa etsijöitä, joten päätin olla silloin itsekin paikalla.  

Saapuessani Ylikylälle huomasin yllätyksekseni olevani siellä ainoana bongarina. Soitto Allulle varmisti kuitenkin ainakin hänen ja Antin olevan tulossa pelipaikoille. Kävimme ensin läpi ne paikat, jossa lintu oli aikaisemmin havaittu, mutta saldoksi kertyi vain jokunen lapasorsa, pensastasku ym. Tulva oli kuitenkin nyt peittänyt ison osan Ounasjokisuiston saarista, joten ajattelin, että mikäli lintu on niissä, voisi se olla rannoilta nähtävissä. Niinpä siirryin itse Aronperälle, jota kompatessani kiikaroin aktiivisesti myös lähisaarten niittyjä. 

Aronperältä löytyi heti lukurengastettu kuovi sekä muutamia lapinsirkkuja ja Jängislahdella näkyi lapasotkapari. Viereisen Lietesaaren yllä partioi kaksi ruskosuohaukkaa, ja harkitessani juuri Kemijärvelle lähtöä huomasin korkealla joen yllä oudon näköisen linnun... Ruskikset olivat ilmeisesti säikäyttäneet trapin lentoon saaresta ja nyt se painalsi kohti Ylikylää!

Soitin pikaisesti Allulle ja huusin vain puhelimeen, että trappi tulee nyt korkealla joen yllä sinne, nappasin vielä linnun putkeeni, ja ehdin nähdä kun se laskeutui jonnekin Ylikylän pohjoispuolelle - Allun, Antin ja pelloille parahiksi saapuneen Nivalan Vesan mukaan jonnekin Yli-Hoikan tienoille.

Käväisin vielä pellolla poikien luona pinnakahveilla ja jatkoin sitten aamuyhdeksäksi oppituntien pitoon. Illalla käväisin Pitkälläsillalla toteamassa tulvatilanteen ja näin pari härkälintua. Juuri ennen illan hämärtymistä tuli taas häly - Peunan Antti ja Taavetin Harri olivat löytäneet trappia hakiessaan nummikirvisen Aronperältä - ja kohta Harrilta tuli vielä törkeän komea kuvaviestikin linnusta!

Tiistai valkeni sateisena, mutta se ei saanut nyt pidätellä... Ja niinpä olin taas jo varhain aamulla Aronperällä, nyt etsimässä kirvistä. Paikalla olivat myös Eino ja Tauno Hiekkanen, jotka olivat tulleet bongaamaan trappia, mutta koska trappia ei näkynyt, uskaltauduimme komppaamaan Aronperän heinikoita - ja kohta kirvinen löytyikin. Aluksi näin sen vain vilaukselta Einon putkella, kun olin jättänyt omani niemen kärkeen, mutta hetken päästä löysin linnun uudestaan aivan kärjestä jossa se istui maassa ja viritteli jotain lauluntapaista sateesta huolimatta. Aronperän muita haviksia edustivat niittykirvinen, kiuru ja sinirinta ennen kuin kruisailin taas oppituntien pitoon. 

Koulun jälkeen piipahdin Pitkälläsillalla, jossa lauloi tiltaltti ja lähivesissä ui 13 tukkakoskeloa. Iltasella kävin vielä retkellä Veken kanssa. Isokylällä Ollilanniementien varressa näkyi kaksi lapasorsaparia, suopöllöpari, suokukkoparvi, pari mustavikloa ja pikkulokki. Riekonniemessä näkyi peräti kuusi härkälintua ja siellä lauloi pajusirkku.