keskiviikko 27. toukokuuta 2015

13.-17.5.2015 - kevään kuohuja

Keskiviikkona alkoi jälleen pidempi vapaa, joka oli tosin omistettu pääosin kokeiden korjaamiselle. Kuitenkin jo samana iltapäivänä pyörähdimme koko perheen voimin Seitakorvan voimalaitoksella ihmettelemässä ohijuoksutuksia ja padon yläpuolella pienillä jäälautoilla uhkarohkeasti surffaileivia västäräkkejä. Samalla reissulla näkyi Lautasalmessa sääksi.


Perjantaina näkyi jo aamulla kotipihassa sinirinta ja kotikadun varressa pikkukuovi. Käväisin myös pikkuretkellä lähikohteilla. Jätevesijärvi oli odotetusti tulvassa, mutta rannoilta löytyi mm. pari niittykirvistä, keltavästäräkki, sinirinta, kolme pensastaskua ja lapinsirri, altaalla näkyi lapasorsapariskunta ja kenttien päällä lenteli pari pikkutylliä. Alakallaanvaarassa vesilintuja oli jo varsin hyvin, ja ynnäsin sieltä mm. 103 joutsenta, 15 mustalintua ja härkälintuparin. Kallaanvaaran edustalla pörräsi nelisenkymmentä kala- ja lapintiiraa ja pieneltä lietepläntiltä löytyi yhteensä nelisenkymmentä suokukkoa ja vikloa. Äänimaailmaa edustivat pajulintu ja kirjosieppo. Paluumatkalla näkyi Pitkälläsillalla kaksi esiaikuista merikotkaa, toinen istuskelemasta Sipovaaran edustalla ja toinen lentämässä sillan yllä.

Lauantaina päätin tehdä kokeiden korjaamisen ohessa vähän pihatöitä. Koskapa pihassamme näkyi taas liikkuvan vihervarpusia laitoin verkot pyyntiin - ja loppupäivä menikin sitten verkoilla! Päivän rengastussaldoksi kun kertyi peräti 255 vihervarpusta, kahdeksan punatulkkua, viisi urpiaista, kaksi viher- ja järripeippoa sekä talitiainen, ja lisukkeeksi vielä vanha käpytikkakontrolli. 

Sunnuntaina rengastin vielä aamulla 62 vihervarpusta, viisi punatulkkua ja urpiaista sekä yksittäiset järripeipon, viherpeipon ja harakan, jonka jälkeen lähdimme pikavisiitille Simojärvelle. Menomatkalla näkyi Napapiirin tuntumassa pari hiirihaukkaa, Itärannantien varressa mustalintuparvi ja pari haarapääskyä ja Autiosaaressa kapustarinta. Appivanhempien luota Aittoniemen mökille ajellessamme patsasteli tienvarsipellolla kolme metsäkaurista.


Aittoniemessäkin oli vesi korkealla. Järven puolelta löytyivät selkälokki, kuikka ja tukkakoskelo ja lähipellolla seikkaili kaksi suokukkoa ja kaksi liroa ja taivaalta kuului taivaanvuohen mäkätys.


Paluumatkalla pysähdyimme vielä toviksi ihastelemaan Kemijoen komeita kuohuja Auttissa.