sunnuntai 16. elokuuta 2015

10.-16.8.2015 - syksyn merkkejä

Ensimmäinen kouluviikko meni lähes täysin arkisen aherruksen merkeissä, joskin sain ilokseni toimitettua myös kevätkauden rengastukseni eteenpäin Rengastustoimiston tietokantoihin. Aikavälillä 17.1.-12.6. olin rengastanut pelkästään kotipihastamme peräti 2508 lintua, joista pääosa oli vihervarpusia (1239) ja urpiaisia (898 rengastusta). Runsaslukuisina esiintyivät myös viherpeipot (119) ja punatulkut (76) sekä tali- (57) ja sinitiaiset (41 rengastusta). Muut lajit olivat runsausjärjestyksessä keltasirkku (16), pikkuvarpunen (12), järripeippo (11), varpunen (9), tundraurpiainen (7), kesykyyhky (5), hömötiainen (4), punarinta (3) ja käpytikka, rautiainen, räkättirastas, kuusitiainen, harakka, peippo, punavarpunen ja nokkavarpunen (yksi kutakin). Lajipuhtaiden lintujen lisäksi rengastin kaksi varpusristeymää sekä Suomen ensimmäisen vihervarpusen ja urpiaisen risteymän! Rengastusten ohella kontrolloin yli 300 aikaisemmin rengastettua lintua, joista pääosa oli tietenkin omiani, mutta myös kahdeksan vierasta. Ulkomaalaisista rengastuksista vihervarpuset olivat Sveitsin Col de Jamanista ja (kaksi) Ruotsin Umeåsta ja urpiaiset Ruotsin Skånen Örkelljungasta ja Umeåsta.

Loppuviikosta ja viikonloppuna virittelin muun puuhastelun ohella jo vähän syyspyyntiä, ja rengastin 10 viherpeippoa, kaksi talitiaista, pikkuvarpusta ja varpusta sekä pajulinnun, sinirinnan, punarinnan, laulurastaan ja urpiaisen.
Lauantaina käväisimme mustikassa ja tulistelimme samalla Kemijokivarressa Kummunkylän laavulla, jonka ympärillä pyöri myös paikallisen oloinen ruskosuohaukka.