maanantai 3. elokuuta 2015

31.7.-2.8.2015 - Ranuan loppukesää

Heinäkuun viimeisen aamun kunniaksi singahdin Simojärven rantaan jo aamuneljältä. Lintuja näkyikin mukavasti, vaikka varsinainen muutto oli lähes olematonta. Lähilahdella kellui kuikkapari poikasensa kanssa, joiden lisäksi kauempana selällä näkyi enimmillään 17 kuikan parvi. Muita vesiäisiä edustivat ohi lentäneet joutsen, haapanapari ja tukkasotkapari. Kauempana järvellä olevassa saaressa majaili kaksi nuolihaukkaa, jotka kävivät välillä lentämässä järven yllä ja aivan lähellänikin. Kahlaajia edustivat vain pari rantasipiä, vastarannalla näkynyt kuovi ja järvellä pyörinyt kuuden pikkukuovin parvi. Lokkilintuja taas selkälokkipari, harmaalokki ja puolenkymmentä kalatiiraa. Pikkulinnuista mieleen jäivät etenkin paikalla koko ajan pyörinyt haarapääskypoikue, puolenkymmentä muuttavaa metsäkirvistä ja pari pikkukäpylintuparvea. Seisoskelin rannassa aamuseitsemään asti, ja kirjasin ylös myös seuraavat lajit: sepelkyyhky, käpytikka, törmäpääsky, västäräkki, punarinta, räkätti- ja laulurastas, pajulintu, kirjosieppo, hömötiainen, harakka, varis, peippo, järripeippo, vihervarpunen, urpiainen, punatulkku sekä pohjan- ja pajusirkku.


Iltapäivällä kävimme Sääskilahdessa appivanhempien luona. Sadekuurojen välillä näkyi pihassa mm. kaksi lehtokurppaa ja pari nuorta pohjansirkkua.


Illalla päätin selvittää vieläkö järvellä menisi rantasipejä. Staijailin saunomisen ohessa ja sen jälkeen järvelle ja klo 22:49 meni ensin yhdeksän ja klo 23:24 viiden sipin parvet. Iltayön muita havaintoja olivat yllättäen aivan viereeni laskeutunut taivaanvuohi ja järveltä kuulunut pikkukuovin ääni.

Elokuu alkoi sikäli komeasti, että könyttyäni klo 6:45 mökin kuistille lensi ohitseni heti vanha merikotka ja lähipellolta lehahti lentoon pari kurkea. Sääskilahden pihanurmikoilla hyppeli nyt mm. kolme punarintaa ja rautiainen. Koko aamupäivän kestäneen sateen tauottua kävimme Ranualla Hillamarkkinoilla sekä eläinpuistossa, jossa kuvasin tarhaeläinten ohella myös helppoa ravintoa ja turvallista ympäristöä hyödyntäneitä vierailijoita - kuten variksia ja jäniksiä.

Kotieläinpuiston ankanpoikaset olivat myös varsin kuvauksellisia.Sunnuntaiaamuna yritin taas staijailla aamulla, mutta lintuja näkyi tosi vähän. Naapurisaaren nuolihaukat olivat sentään edelleen paikalla, ja sain hetkiseksi seuraani uteliaan kärpän, mikä jäikin sitten tämän Ranuanreissun viimeiseksi kuvauskohteeksi.