sunnuntai 24. tammikuuta 2016

20.-23.1.2016 - pohjoisen lintuja

Keskiviikkona koulupäiväni päättyi jo yhdeltä, joten hyppäsin saman tien autoon ja ajelin Kostamoon. Retken tavoitelajina oli lapintiainen, jonka Jarmo Kumpula oli ilmoittanut lintulaudaltaan. Keli oli nyt todella kylmä - auton mittari näytti koko ajan yli 30 asteen lukemia, mutta ruokinnalla kävi kuhina ja sieltä se lapintinttikin löytyi. Jarmo tuli tien varteen juttelemaan ja kertoi nähneensä kävelylenkeillään useampaankin otteeseen riekkoja Kummunkylän pengertiellä. Vaikka päivä oli jo hämärtymässä ajelin vielä rantaan, ja aivan nuottien mukaisesta paikasta lähtikin lentoon riekko kadoten lähimetsään.

Perjantaina kävin ennen koulun alkua jäteasemalla ja Tohmossa, mutta ainoaksi havaintomerkinnäksi jäivät jäteasemalta lentoon peljästyttämäni 40 korppia. Myöskään koulun jälkeen ajamani mutka Kelloniemessä ei tarjonnut uusia talvilajeja.

Lauantaina päätin ottaa kohteekseni Pelkosenniemen suunnan, ja mikä miellyttävintä - pitkään kestäneet hirmupakkaset olivat yhtäkkiä lauhtuneet vain muutamaan pakkasasteeseen. Retkisää oli siis mitä mainion, ja mainiosti retki alkoikin, sillä jo Särkikankaalla jouduin tekemään äkkijarrutuksen eteeni juosseen riekon takia!

Pyhätunturia kohti ajellessani löysin muutamia teeriä sekä Levärannan risteyksen kohdalla kuusen latvassa istuneen kuukkelin. Pyhällä olin päättänyt koluta ensin mökkikylän Kemijärven puoleista osaa, ja retkeäni olin pohjustanut kirjaamalla Tiirasta ylös alueella sijaitsevia potentiaalisia ruokintapaikkoja. Yksi hyvä ruokinta löytyikin, jossa kävi ainakin kaksi kuukkelia, lapintiainen, pari hömötiaista ja useita talitiaisia - ja mökkialueen tieverkoston varresta löysin vielä reissun neljännenkin kuukkelin.

Pikakiepaus Pyhätunturin rinteessä ei haviksia tarjonnut (pääkohteeni oli Niemen Tapanin viikolla näkemä harmaapäätikka), ja seuraavan pysähdyksen aiheutti vasta Pyhäjärvellä Pyhäjokisuussa kipitellyt koskikara.


Pelkosenniemellä pyörähdin kaupassa (jonka pihasta laskin 27 varpusta), ja kotimatkalle lähdin Arvospuolen kautta. Siirryttyäni Kemijoen itäpuolelle löysin melkein välittömästi kaipaamani pyyn ja päästyäni jo Myllykummun lintutornin parkkipaikan kohdalle löytyi yhden kuusen latvasta varpuspöllö.

Retken viimeiseksi havainnoksi jäi Ahvensalmen sillan kupeessa jälleen patsastellut hiiripöllö. Illalla kävin vielä pitkähköllä pöllöretkellä Kelloniemen suunnassa ja Luusuantien varressa, mutta metsissä oli vielä hiljaista.