sunnuntai 31. tammikuuta 2016

27.-30.1.2016 - kaikenlaista bongailua

Keskiviikkona oli taas lyhyt koulupäivä, joten kävin päivän päätteeksi ajelemassa lenkin Joutsijärven suunnassa. Hiljaista kuitenkin oli, ja tykkylumisesta maisemasta löytyi vain Käsmäntien varressa Haapasuvannossa nököttänyt hiiripöllö. Kotiin saavuttuani päädyin pihalle lumitöihin, ja päivän jo hämärtyessä pyrähti pihatuomeen hetkeksi varpushaukka.

Tostaina käväisin hyppytunnilla pienen lenkin kaupungilla, ja edellisiltainen haukka istuskeli nyt Kiertotien varressa. Iltapäivällä se sitten pölähti taas pihaan lähes täsmälleen samaan aikaan kuin viimeksikin, eli klo 15:25.

Lauantaina oli ensimmäinen pihabongauspäivä ja löysinkin itseni Hamarin Allun kanssa jo aamuvarhaisella Rovaniemen Ounasvaaran luontopolun laavun ruokinnalta odottelemasta päivän valkenemista.

Jo aamuhämärissä (08:40) ohitsemme vilahti lintu, joka ei mielestämme voinut olla mikään muu kuin varpuspöllö. Asialle tuli pian varmistus, kun se ilmestyi lähikuusen latvukseen.


Seuraava havaitsemamme laji oli töyhtötiainen, joka aloitti klo 09 kiivaan varoittelun pöllön takia. Tuolla kellonlyömällä aloimme myös kirjata pihabongauslajeja, joita olivat edellä mainittujen lajien lisäksi korppi, puukiipijä, hömö- ja talitiainen sekä punatulkku. Kello kymmeneltä luovutimme ja päätimme jatkaa matkaamme, vaikka pääkohteemme eli ruokinnalla ajoittain vierailleet harmaapäätikat jäivätkin nyt havaitsematta.

Seuraavat lintuhavainnot kirjattiin Sinetässä, jossa näkyi teeriä, ja seuraava isompi pysähdys tarjosikin sitten jo runsaasti nähtävää - sillä Ylitornion Pessalompolosta Tengeliöjoen sillalta löysimme yllätykseksemme kaksi vanhaa laulujoutsenta, 18 teertä ja seitsemän koskikaraa. Pääkohteemme oli kuitenkin läheinen Pessanranta ja sen edustalla oleva sula, jossa näkyi kaksi karaa lisää sekä odottamamme vesilinnut eli paikalla koko talven viihtyneet tukkasotka ja telkkä. Nämä sotkanaaraat uiskentelivat sulassa sovussa keskenään, joskin vain telkkä näytti vapaaehtoisesti Lappiin jääneeltä. Tukkasotkan toinen siipi kun oli selvästi vioittuneen näköinen.


Samalta seisomalta pääsimme ihmettelemään Pessalompolon jäällä juoksennelleita ja välillä verkkoavannoista kurkistelleita kolmea saukkoa, joiden takana patsasteli pari korppiakin.


Seuraava etappimme oli järven vastapuolella sijainnut ruokinta, jossa oli vieraillut pikkutikka. Paikalle ajeltuamme talon isäntä oli sopivasti pihalla, ja hetken päästä seurailimme ruokinnan tapahtumia mukavasti kahvipöydästä käsin. Sen tunteroisen aikana jonka paikalla viivyimme ikkunasta näkyi ainakin 10 talitiaista, 7 harakkaa ja jokunen korppi ja varis sekä kaipaamamme pikkutikkakin. Lähtöä tehdessämme näimme pihaan vielä varpusparven ja salmen sulassa päivystäneen koskikaran - hyvä pihabongaustunti tämäkin.

Ylitorniolta ajelimme Pellon puolelle Sirkkakoskelle, josta tavoittelimme niin ikään harmaapäätikkaa sekä paikalla pitkään viihtynyttä pähkinänakkelia. Sirkkakosken sillan ympäristössä viihtyneet sinisorsat eivät olleet nyt näkyvissä, mutta saukko ja kara hoituivat täältäkin. Tavoitelajimme sen sijaan pysyivät nyt piilossa, vaikka Sirkan Markku olikin päivemmällä tikan nähnytkin. Päivän hämärryttyä lähdimme palailemaan kohti Rovaniemeä, jossa yritimme vielä muutamasta paikasta helmipöllöä - mutta tuuliseksi noussut sää ei nyt innostanut pöllöjä puputtamaan.