sunnuntai 24. tammikuuta 2016

8.-17.1.2016 - kylmää arkea

Lomareissulta palattuamme alkoi tietenkin paitsi arki, myös vuodareiden laskeminen - ja LLY:n talvilintukisakin oli vasta vähän yli puolivälissä. Jo perjantaina koulusta palattuani tsiigailin läpi piharuokinnan siivekkäät ja jatkoin samaa touhua vielä lauantaina ynnäten sieltä ainakin seuraavat lukemat: kesykyyhky 3, käpytikka 1, sinitiainen 9, talitiainen 18, harakka 3, varis 2, varpunen 30, pikkuvarpunen 20, viherpeippo 26, punatulkku 1 ja keltasirkku 20.

Sunnuntaina kävin ajelemassa lenkin Kelloniemessä lähinnä pyyn toivossa. Kaupunkialueelle palattuani päätin vielä käydä katsomassa vieläkö räkätti olisi paikalla Taiteilijaresidenssin koristeomenapuussa, mutta sen retken keskeytti Ahvensalmen sillan kupeessa haavan latvassa patsastellut hiiripöllö.


Ihan kotipihaan pöllö ei sentään näkynyt kun muutama iso koivu sattui tielle, mutta enpä ollut ennen nähnyt hiiripöllöä näin keskellä kaupunkia. Illemmalla kävin vielä autolla keskustassa, ja siellähän se räkättikin edelleen sinnitteli.

Maanantaina kävin vielä hyppytunnilla katsomassa räkättiä ja tiistain ainoaksi havaintomerkinnäksi jäi koulumatkalla ylitseni lentänyt 45 variksen yöpymisparvi. Keskiviikkona päivän pimetessä varpuspöllö piipahti taas pihassamme napaten jonkun pikkulinnun matkaansa.

Torstai-iltana kuulin, että Kallaanvaarassa oli ollut koko talven ruokinnalla mustarastas, ja niinpä olin paikalla perjantaina jo ennen koulun alkua. Mustarastasnaaras löytyikin nopeasti pihakuusien kätköistä ja pihan ruokinnalla näkyi mm. 40 keltasirkkua.

Lauantaina kävimme koko pesueen voimin Rovaniemellä, joskin piipahdin matkan varrella Someroharjulla olevalla ruokinnalla, jossa oli vieraillut palokärki pitkin talvea. En kehdannut odotella paikalla kovin kauaa, kun tiesin muun porukan kärvistelevän autossa, mutta autolle palatessani havahduin kummaan nakutteluun. Hiivin metsään äänen perään ja sieltä se kaipaamani palokärki löytyikin naputtelemassa jotain puun tyveä.

Heitettyäni muun sakin kaupoille kävin vielä pikaisesti Ylikylässä etsimässä siellä talven aikana kertaalleen havaittua turkinkyyhkyä ja kävin vielä Pöykkölässä, josta fasaanikukko hoitui jopa hämmästyttävän helposti kohentamaan talvipinnalistaani.

Sunnuntaina olin päättänyt tehdä ekoretken Halosenrannan suuntaan, ja vaikka pakkanen kolkutteli kolmeakymmentä pistin vain riittävästi hynttyitä niskaan ja lähdin lompsimaan. Kylmä ei kauheasti haitannut muuten, mutta linnut olivat kyllä todella vähissä. Reippaan 16 kilometrin päiväkävelyn tulos oli oikeastaan vain kolme närheä sekä erinäinen määrä tali-, sini- ja hömötiaisia, punatulkkuja ja viherpeippoja ym. sälää, jota sormet kohmeessa ei tullut juurikaan kirjattua ylös.