keskiviikko 13. tammikuuta 2016

3.1.2016 - kyyhkyjä ja puutarhalintuja

Sunnuntaiaamuna olin liikkeellä hyvissä ajoin ennen auringonnousua ensimmäisten kanariantiltalttien ja mustarastaiden aloitellessa jo lauluaan. Laskeuduin hotelliltamme alas kaupungille ja hetken odottelun jälkeen sain taksin alleni ja huristelin pelkästään espanjaa puhuneen kuskin avustuksella noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle La Grimonan maisemalevikkeelle. Sinne taksikuski sitten jätti minut ja aloin odotella aamun valkenemista.


Maisemat levikkeeltä merelle päin olivatkin ihan komeat, mutta minua kiinnosti nyt ainoastaan se, mitä ylhäällä rinteessä tapahtuisi.Aamun valjetessa alkoi rinteestä kuulua ensin kanariantiltalttien ja punarintojen laulua ja ylhäällä pyrähti muutama kalliokyyhky saaden kohta ison falcon (arabihaukan?) peräänsä. Kohta näin myös kahden kalliopyyn liitävän puiden katveeseen. Kanarianhemppojen laulua kuului täälläkin ja jossain vaiheessa ehdin nähdä paikallisen superbus -alalajin punarinnan ja samettipääkertun, mutta sitten viimein tärppäsi ja näin ylärinteessä lentävän ensimmäisen tavoitelajeistani - eli palmankyyhkyn.

Kalliokyyhkyjä parveili vähän väliä rinteessä ja välillä siellä näkyi tuuli- ja hiirihaukkoja. Nähtyäni muutaman palmankyyhkyn lisää iski kyyhkyille äkkiä paniikki kahden hiirihaukan liitäessä matalalla rinnettä seuraillen. Yhtäkkiä lennossa näkyi samanaikaisesti paitsi useita vaaleapyrstöisiä palmankyyhkyjä myös yksi kyyhky, jolla oli pyrstössään valkea poikkiraita - eli kanariankyyhky! Olin saavuttanut tavoitteeni ja nähnyt samalta seisomalta molemmat Kanariansaarten endeemit kyyhkylajit.

Staijailtuani riittävästi aloin miettiä kotiutumista ja lähdin lompsimaan liikennemerkkien mukaan kilometrin päässä olevalle huoltoasemalle. Rinteessä näkyi edelleen palmankyyhkyjä yhteismäärän noustua vähintäänkin reiluun puoleenkymmeneen, ja nappasin yhdestä poispäin lentävästä kyyhkystä vielä dokumenttikuvankin.


Huoltoasemalla minut opastettiin läheiselle bussipysäkille ja ensimmäisen bussin ajettua syystä tai toisesta ohitseni pääsin viimein paikallisbussin kyytiin ja köröttelin takaisin Puerto de la Cruziin.

Iltapäivän ensimmäinen kohteemme oli hotellimme lähellä päivystänyt valokuvaaja, jolla oli mukanaan liuta papukaijoja, joita pääsimme myös ruokkimaan.


Iltapäivän pääkohteeksi valikoitui kuitenkin hotelliltamme ylärinteeseen sijainnut kasvitieteellinen puutarha.


Kuten saattoi odottaa, paikalla oli lukuisia mielenkiintoisia kasveja makkarapuusta avokadoon ja banaaniin.


Puutarhassa lenteli myös joitakin perhosia, joista yksi oli varsin tutun näköinen,


sekä tietenkin paikallisia lintuja, kuten kanarianhemppoja...
...paikallista cabrerae -alalajia olevia mustarastaita


...mustapääkerttuja ja kanariantiltaltteja.


Hotellille palaillessamme näin vielä pari isoa lehtokurppamaisin siiveniskuin lentävää papukaijaa ja hetkeä myöhemmin ylitseni suhahti myös pari kauluskaijaa. Ilta kului sitten kuten edellisetkin eli kaupungin leppoisilla rantakaduilla kuljeskelemalla.