perjantai 29. huhtikuuta 2016

10.4.2016 - Ekkeröyalta Lapinmaahan

Sunnuntaina olimme jalkeilla jo Auringon noustessa ja lähdimme hipsimään kämpältämme kohti läheistä lintuvuorta. Keräillessäni Allun kanssa kamppeita kasaan ehti Jouko jo lähirantaan kuvaamaan siellä piipertäviä merisirrejä, joita oli pitkin rantoja yhteensä kolmisensataa.Kiersimme lähes koko niemen rantoja pitkin. Alkumatka oli hyvin hiljainen, mutta päästyämme viimein jyrkänteen puolelle istui sen reunalla heti muutamia meri- ja karimetsoja.


 Merellä lenteli jonkin verran haahkoja...


...ja lintuvuoren ympärillä kuhisi tuhansittain pikkukajavia.


Kajavajyrkänteillä oli tosiaan melkoinen vilske ja kajatus. Niemen yläosasta löysimme myös vanhan merikotkan ja mereltä 40 tukkakoskeloa ja kahdeksan riskilää.Satamassa näkyi vielä jokusia meriharakoita ja nätti 2kv pikkukajava, ja kylältä laskimme 10 korppia, 10 varpusta ja kolme viherpeippoa.
Pakattuamme kamat autoon ja siivottuamme kämpän ajoimme Vadsön sillalle, josta löytyi vain muutamia haahkoja ja allihaahkoja.Sataman edustalla oli vielä 50 allihaahkaa, jonka jälkeen lähdimme etsimään perjantaina löytämäämme vesilintukerääntymää. Parven löydettyämme laskeuduin rinteeseen laskemaan lintuja Joukon ja Allun painaltaessa rantaan niitä kuvaamaan. Ynnäsinkin noin tuhannen haahkan joukosta vähintään sata kyhmyhaahkaa - joskin etäisyyden ja hankalan valon takia varsinkin naaraita saattoi olla enemmänkin.


Nessebyn satamassa näkyivät perjantaiset allihaahkat ja kirkon rannassa oli satakunta pulmusta ja kuusi ristisorsaa. Viimeiset Norjan havainnot näimme Sirman pelloilla, jossa oli kolme laulujoutsenta, 50 varista ja 350 pulmusta. Utsjoen Vetsikkojoen sillan ympärillä näkyi kolme koskikaraa, Patonivan sulassa kalalokki ja ennen kuin siirryimme Inarin puolelle olimme nähneet jo neljä hiiripöllöäkin.

Inarissa kävimme päivällisellä paikallisessa pitseriassa, ja seuraavat paremmat havainnot tulivat vastaan Sodankylän puolella Porttipahdalla, sillä kalasataman edustalla istui jäällä renkaallinen esiaikuinen merikotka, 11 harmaalokkia ja vanha merilokki. Porttipahdan padolla näimme puolestaan neljä laulujoutsenta, telkkäparin ja kaksi harmaalokkia.

Peurasuvannon seutuvilta löysimme lisää telkkiä ja harmaalokkeja sekä joutsenparveen lyöttäytyneen taigametsähanhen. Illan hämärtyessä plokkasimme vielä hiiripöllöt Sodankylän Oratunturista ja Pelkosenniemen Pikku-Palovaarasta, jotka nostivat päivän hiiripöllösaldomme jo kuuteen lintuun.

Pyhätunturilla pudotin Allun ja Joukon kyydistä ja lähdin ajelemaan kohti Kemijärveä heidän jäädessä valmistautumaan Kemiin siirtymistä varten. Päivän viimeisessä valossa näkyi enää muutamia poroja ja metsäjäniksiä sekä Vuostimonsalmen sulan 20 joutsenta.