perjantai 29. huhtikuuta 2016

16.-17.4.2016 - Rovaniemeltä Juujärvelle

Lauantaiaamuna olin jo hyvissä ajoin Rovaniemelle, sillä edessä oli kokouspäivä jota ennen olin päättänyt retkeillä alueen lintukohteilla. Syväsenvaaran kohdalla edestäni lensi ensimmäinen keväälle uusi laji eli sepelkyyhky, ja noustessani moottoritieltä ylös Arktikumin suuntaan istui tien varressa muutamia naakkojakin. Ensimmäinen kohteeni oli Aronperä, jonka komppasin pikaisesti ja nousin sitten pakkasyön jäädyttämän maakasan päälle staijailemaan.


Staiji kannattikin, sillä vaikka kenttä edessäni oli ollut vielä äsken tyhjä istui siellä yllätyksekseni nyt uuttukyyhky ja kohta kentän ylitti myös 80 pulmusen parvi. Taivaalla lensi pari mertsähanhea ja kohta löysin myös tuulihaukan, kaksi sinisuohaukkakoirasta ja piekanan. Lanton Mikko ilmaantui hetkeksi seuraani, ja näimme mm. 11 sepelkyyhkyn parven ja ohitsemme vilahti ampuhaukkakin.

Seuraavaksi pyörähdin Ounaskoskella, jossa näkyi mm. 40 naurulokkia, ja jatkoin Niskanperälle. Parhaiden lintupeltojen reunaan päästyäni löysin sieltä nopeasti kaksi isolepinkäistä, töyhtöhyypän, pari uuttukyyhkyä ja neljä kulorastasta. Kohta paikalle saapui myös Bäckmanin Mika, jolle uuttukyyhkyt olivat jopa toivottu LLY -pinna. Ohitsemme vilahti tuulihaukkapariskunta ja tehdessäni jo lähtöä tuli paikalle myös Laineen Paavo ja näimme vielä piekanankin.

Seuraavaksi ajelinkin sitten Sampokeskukseen, jossa puolueemme puheenjohtaja Sari Essayah piti yleisötilaisuutta, ja suurin osa päivästä kului sitten KD:n Lapin piirin koulutustilaisuudessa ja kevätkokouksessa. Kokouksen jälkeen nakkasin puoluesihteerimme Asmo Maanselän lentokentälle, mutta palasin vielä koluamaan Aronperän aluetta. Se kannatti, sillä nyt jokisuistossa lenteli ainakin kolme suopöllöä ja löysin kentältä pulmusparvesta aikaisen lapinsirkunkin.

   
Sunnuntaina kävin aamuretkellä Juujärven suunnassa, jonne ajellessa vastaani lensi joutsenparveen lyöttäytynyt metsähanhi. Kohta Piukunniemen pelloille päästyäni (ja pari kottaraista ja töyhtöhyypän löydettyäni) puhelimeni soi, ja valtuustokaverini Kyösti Sipovaara kutsui minut aamukahville pellon takana olevaan mökkiinsä. Kahvien jälkeen matkaa jatkaessani vastaani lensi kurki ja kylän pelloilla näkyi neljä töyhtöhyyppää ja pari tuulihaukkaa. Kohta paikalle saapunut Peunan Kari hoksasi jäältä kaksi vanhaa merikotkaakin.

Juujärven pohjoispäässä oli harmaalokkien lisäksi yksittäiset kala- ja naurulokit, ja Itärannantielle päästyäni löysin piekanan. Myös Kulmunginniemessä näkyi kaksi kalalokkia ja ohitseni lensi pari kurkea. Muuten loppureissun kohteet tarjosivat lähinnä peruslajeja, kuten laulujoutsenia, sinisorsia, telkkiä ja isokoskeloita.