sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

29.3.-3.4.2016 - hiljaa hyvää tulee...

Kulunut viikko toi vei taas kevättä eteenpäin - hitaasti, mutta varmasti... Tiistain ainoiksi muuttolinnuiksi jäivät osaltani neljä Pitkänsillan ympäristön pilkkiavannoilla patsastellutta harmaalokkia. Keskiviikkona oli ohjelmassa KD:n Lapin piirin hallituksen kokous Rovaniemellä. Ajoinkin sinne heti koulusta päästyäni tarkoituksena retkeillä ennen kokousta kaupungin lintupaikoilla.

Vikajärveltä löytyikin heti telkkänaaras ja lumisella Aronperällä oli kauraruokinnalla viitisenkymmentä pulmusta. Keskustaan ajettuani huomasin kaupungin päällä pyörivän pallomaisen puluparven, ja kohta löytyi myös syy moiselle - taivaalla rauhallisesti edennyt kanahaukka. Jatkoin Alakorkalon jäteasemalle, josta ei löytynyt mitään pariakymmentä naakkaa kummempaa. Jatkaessani kohti Hirvasta oli tien varressa heti yksi metsäkauris, mutta Hirvaan sula oli yllätyksekseni aivan tyhjä linnuista. Seuraavaksi ajelin Niskanperälle ja pysäytin autoni legendaarisen "tunturipöllökuusen" juurelle, eli kuusen jonka latvassa tunturipöllö tykkäsi päivystää keväällä 2012. Staijaillessani lumisille pelloille huomioni kiinnittyi kuusesta kuuluvaan kummaan kitinään, ja ennen kuin ehdin edes alkaa selvittää äänen aiheuttajaa, ilmestyi viereeni naapuritalon nuori isäntä todeten, että "jos sitä pöllöä etsit, niin se on tuossa kuusessa..." Ja saman tien ylitsemme lensi vauhdilla hiiripöllö tarkoituksenaan iskeä pellon takana olleeseen harakkaparveen.

Kiitin vinkistä ja jatkoin kohti lintutornia todetakseni, että noin sadan metrin päässä istui kuusen nokassa toinenkin hiiripöllö. Jätkänkynttilän sula oli myös autio ja tyhjä, joten koskapa aikaa oli vielä runsaasti jatkoin uudelleen Aronperälle, jonne myös Mäkisen Anssi oli polkenut. Laskimme pulmusparvesta nyt jo 66 lintua, jonka jälkeen pyörähdin Kallentalontien turkinkyyhkymaisemissa, kävin haukkaamassa välipalaa ja jatkoin viimein kokoukseen.

Torstaina maaliskuun vedellessä viimeisiään kävin tuulettamassa päätäni pitkän kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen ja pyöräilin mutkan Särkikankaalla, jossa Hietajärven Teuvo oli kuullut pari yötä aiemmin helmipöllön. Pöllö löytyikin helposti ollen aktiivisesti äänessä Välikadun päässä.

Perjantaina olin jo aamusta pyörän selässä, sillä koulupäiväni alkoi vasta puoliltapäivin, jota ennen ajattelin ajella mutkan Kotajoella katsomassa olisiko sulaan tullut vesilintuja. Piipahdin kuitenkin ensin Sipovaarassa, jossa koko talven viettänyt mustarastasnaaras näyttäytyi pienen etsinnän jälkeen. Kotajoen sula oli tyhjä, mutta palatessani kohti kaupunkia löysin ensin vähän ennen Pitkääsiltaa pari taviokuurnaa ja sillalla minut ohitti kahdeksan pulmusen muuttoparvi. Jäällä oli taas lokkeja - nyt ainakin 12 kappaletta.
Iltainen kauppareissu palkittiin vielä upouuden S-market Uiton pihan yli lentäneellä naakalla.

Viikonlopun vähät ulkoilut (kuten lumisodan eli yukigassenin EM -kisojen seuraaminen) eivät juuri uusia havaintoja tuottaneet, ja pihalinnustokin oli tosi vaisua. Esim. urpiaiset ja vihervarpuset olivat edelleen aivan kateissa, joskin piharuokinnallamme viihtyi edelleen parikymmentä pikkuvarpusta. Sunnuntaina pidin muutaman tunnin verkkoja vireessä, mutten saanut kiinni kuin kaksi viherpeippoa ja sinitiaisen (joista kaksi kolmesta oli jo aikaisemmin rengastettuja) sekä yksijalkaisen talitiaisen, jota en muutenkaan kehdannut rengastaa. Verkkoja viritellessäni pihamme yli lensi kaksi joutsenta.


Iltapäivällä pyörähdin Veikan kanssa Isokylällä, mutta vähät sulapaikat olivat edelleen tyhjiä linnuista ja ainoiksi muuttolinnuiksi jäivät vain jäällä partioineet harmaalokit.