keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

21.6.2016 - uusi pesimälaji Lapille!

Koskapa mustanmerenlokista ei oltu tehty (lukuisista bongausyrityksistä huolimatta) havaintoja enää muutamaan päivään päätin käydä vähän perusteellisemmalla retkellä Kallaanvaaran Jätevesijärvellä. Altaalla oli edelleen melkoinen kuhina ja monilla linnuilla näkyi nyt poikasiakin. Ensimmäisenä silmään pisti joutsenpari neljän poikasensa kanssa, alueella uiskenteli ainakin haapana ja telkkäpoikueita, ja myös naurulokeilla näkyi poikasia. Kahlaajia oli yllättävän vähän - kirjasin vain yhden liron - ja vesilinnuista merkitsin ylös kuusi lapasorsaa ja kolme uiveloa. Punasotkakoiraskin uiskenteli rauhallisesti altaalla, ja sitten yllättäen kaukoputken kuvaan osui näky, jota olin pitkin alkukesää jo osannut toivoakin - eli punasotkanaaras viiden poikasensa kanssa!


Ensimmäisen kerran olin nähnyt punasotkaparin paikalla jo 15.5., ja jo 21.5. kirjasin Tiiraan, että "naaras lähti matalalla uiden kasvuston suojasta - voisi viitata pesintään!" No, nyt pesintä sitten varmistui, mutta vasta kotiin päästyäni ja kirjallisuuteen tarkemmin perehtyessäni tajusin, että kyse oli lajin ensimmäisestä varmistetusta pesinnästä koko Lapissa! Kaikki tähänastiset varmistetut pesinnät kun olivat Hailuoto - Pohjois-Karjala -linjan eteläpuolelta.

Tämä oli jo kolmas Jätevesijärveltä löytämäni yllättävä vesilintupoikue, sillä kesällä 2013 paikalla pesi harmaasorsapari ja kesällä 2008 Suomen toistaiseksi ainoa tiibetinhanhipoikue varttui samalla altaalla. Hauska havainto oli myös 2007 paikalla pesinyt meriharakkapari, joista toinen emoista oli rengastettu, ja paljastui Oittisen Karin 13 vuotta aikaisemmin Kemissä maastopoikasena rengastamaksi linnuksi. Punasotkapesue ylitti myös uutiskynnyksen, sillä jo paria päivää myöhemmin Lapin radio uutisoi aiheesta.