tiistai 28. kesäkuuta 2016

8.-9.6.2016 - Rovaniemeltä Sallaan

Keskiviikkona käytin Tuukkaa ja Iinaa Rovaniemellä kaupoissa ja pyörähdin siinä sivussa Harjulammen lintutornilla. Kahlaajia edustivat kolme kuovia, liro ja kaksi punajalkavikloa, ja vesilinnuista mielenkiintoisimpia olivat neljä silkkiuikkua.

Torstaina kävin ensin Karlinin O-P:n kanssa etsiskelemässä mustanmerenlokkia, joka löytyikin pitkän tapituksen jälkeen samalta kaiteelta, jolla sen jo löytötilanteessa kuvasin. Muita Kallaanvaaran rinteestä havaitsemiamme lajeja olivat mm. musta- ja metsäviklo sekä altaalla uiskennelleet lapa- ja jouhisorsat sekä punasotkakoiras.

Seuraavaksi jatkoin Ruuhiperään tsekkaamaan, miten alueelle puuhattu lintukosteikko oli edistynyt. Maisemat olivatkin ihan kohdallaan ja paikalla oli jo lintutornikin, mutta linnut olivat edelleen vähissä. Ainoa hauskempi havainto oli tornista näkemäni rantametsään lentänyt koppelo.
Palaillessani kotia kohti pysähdyin vielä Pitkälläsillalla kiikaroimassa. Siellä ollessani puhelimeni soi, ja Piisilän Petri soitti hänen ja Niemen Velin katselevan juuri Sallan Ruuhijärvellä rankkasateessa kelluvaa nukkuvaa vesilintua, joka saattoi heidän mukaansa olla jopa pilkkaniskanaaras. Koska olin jo valmiiksi liikekannalla käänsin auton keulan kohti Sallaa ja hurautin pelipaikalle. Vaikka vettä tuli edelleen, oli lintu juuri herännyt ja lähtenyt liikkeelle - ja osoittautui vain oudon väriseksi mustalinnuksi.


Reissu ei kuitenkaan ollut mikään hukkareissu, sillä jatkoimme pitkäksi toviksi Petrin luo kahvittelemaan, ja ennen kotiinlähtöäni morjenstimme vielä pihassa hautovaa helmarimammaakin.


Retken viimeiseksi havainnoksi jäi Joutsijärvellä lennellyt gägönen.