perjantai 17. toukokuuta 2013

8.5.2013 - kevään ekoja

Erittäin onnistuneen Parikkalan reissun jälkeen keskityin kotiseuturetkeilyyn. Vaikka Kemijoen jäänlähtömerkki olikin kulkenut Pitkänsillan ali jo perjantaina, oli sillan ympäristö vielä maanantaiaamuna jäänlauttojen peitossa. Maanantaina jäät kuitenkin lähtivät taas liikkeelle ja laajat rantalietteet paljastuivat. Iltapäivällä kaupunginhallituksen kokouksesta palatessani löytyi rannoilta jo mm. uivelopari, jokunen valkoviklo, kuovi ja laulurastas.


Tiistaina pyöräilin sekä aamulla että iltapäivällä lähirannat läpi. Kevät näytti tulleen nyt toden teolla, sillä Pitkänsillan ympäristössä oli jo haapanoita, taveja, jouhisorsia ja jokunen metsähanhikin. Lisäksi kaupungin edustalta löytyivät mm. 25 mustalinnun parvi, 6 kaakkuria, 4 uiveloa, tukkakoskelopari, kurki, kalatiira ja töyhtöhyyppä ja Riekonniemeen näkyi ainakin 11 suokukkoa ja 9 valkovikloa. Muita keväälle uusi lajeja ja samalla ekopinnoja edustivat liro, metsäkirvinen, pajulintu, järripeippo ja vihervarpunen. Kotipihan ruokinnallakin näkyi pitkästä aikaa elämää viiden pikkuvarpusen muodossa.

Keskiviikkona lenteli venesatamassa kivitasku ja ABC:n rannassa ruokaili jo parikymmentä liroa. Riekonniemen edustalta löytyi mustaviklo ja Särkikankaan lietteiltä pari pikkutylliä. Päivän hauskin havainto oli kuitenkin Pitkänsillan pohjoispuolella ruohikkosaaren keskellä istuskellut muuttohaukka.