tiistai 6. lokakuuta 2015

3.10.2015 - Hailuodon syysrallissa

Lauantaiaamuna herätys oli jo viiden aikaan ja aamukahvien jälkeen mökkimme väki jakautui kahteen joukkueeseen ja lähti kohti rallin aloituspaikkoja. Oma joukkueemme (minä, Janne, Miska ja Potu) kävi ensin tankilla ja lähdimme sitten ajelemaan kohti saaren etelärantaa. Alkumatkasta näimme heti joitakin lehtokurppia ja kohta tien varresta löytyivät myös Jassi ja Antit, jotka olivat löytäneet jo varpuspöllönkin. Seisoskelimme poikien seurassa hyvän tovin pöllön lennellessä ympärillämme, mutta noin varttia ennen rallin aloitusta pöllö kyllästyi meihin ja katosi.

Aloitimme kuitenkin oman rallirupeamamme Syökarin tien varresta rastailla, hippiäisillä, peukaloisella ja monilla muilla mukavan kivuttomasti hoituneilla varpuslinnuilla. Käpytikkoja näkyi tai kuului melkein joka pysäyksellä. Jossakin vaiheessa saimme hetkeksi seuraamme nuoren hirvestäjän, jonka kanssa juttelimme tovin, ennen kuin jatkoimme taas etelämmäksi. Kohta viereemme pysähtyi toinenkin hirvimies, joka tivasi asuntoautonsa ikkunasta ensitöikseen, että "Mitäs te täällä hortoilette? Täällä ei saa olla". Ja kun koetimme kysyä, että missä ei saa olla, mitä aluetta hän tarkoittaa, vastaus oli aika selkeä: "Koko luovossa! Painukaa muualle hortoilemaan". Ketutti ihan oikeasti kuunnella äijän uhoamista, josta ei näyttänyt loppua tulevan, kun oma porukkamme oli kuitenkin saapunut saareen Kemijärveä, Parikkalaa ja Mikkeliä myöten, joten toivotimme hänelle hyvät päivänjatkot omaan tapaamme ja jatkoimme taas matkaamme.

Riisinnokalle viimein päästyämme lintuja näkyi ympärillämme jo niin paljon, ettei aluksi oikein tiennyt mihin keskittyä. Vesilintuja oli satamäärin ja rannoilla istuskeli 11 merikotkaakin. Lajilistamme täydentyi mm. kyhmyjoutsenella, lapasotkalla, pilkkasiivellä, mustalinnulla, allilla, kaakkurilla, merimetsolla, ampuhaukalla, suosirrillä, pikkutikalla, kuusitiaisella ja pyrstötiaisella ennen kuin lähdimme palailemaan kohti Rautalettoa. Seuraavaksi päätimme pistäytyä Rautaleton mökkien rannassa, ja kohta Janne löysikin taivaalta ison kahlaajan. Nappasimme meitä lähestyvän linnun putkiimme ja suureksi hämmästykseksemme se alkoi näyttää koko ajan enemmän ja enemmän mustapyrstökuirilta. Lopulta se lensi ohitsemme siipijuovat vilkkuen ja tipahti sitten näkymättömiin Isomatalan ruovikoiden taakse. Muutamien alkureissun nuijauksien jonkin verran latistama fiilis nousi heti huimasti, sillä lokakuinen mustapyrstökuiri oli kyllä melkoinen ylläri!   

Seuraava kohteemme oli Kirkkosalmen torni, josta hoituivat mm. nokikana ja naakka - ja iloksemme pari pähkinähakkiakin. Järventakustan pelloilla näkyi satamäärin joutsenia, mutta ainoat uudet lajit saatiin taivaalla lentäneestä kuikkaparvesta ja päivän ensimmäisestä isolepinkäisestä. Yksi pysäys kylällä palkittiin varpusella ja pikkuvarpusella, jonka jälkeen siirryimme jatkamaan retkeämme saaren itäpäähän. Potinlahdella huomasimme sisarjoukkueemme päätyneen kuitenkin samaan ratkaisuun nähdessämme heidän jo komppaavan Pökönnokkaa. Lahdella uivan härkälinnun kuitattuamme jatkoimme Huikkuun, jossa näimme heti kanahaukan ja kohta löysimme mereltä taas yhden odottamattoman yllätyksen eli kanadanhanhen.  

Pökönnokan autopaikan vierestä löytyi jo aamun toinen tiltaltti ja nokalle päästyämme saimme lentoon muutamia kiuruja, suokukon, taivaanvuohen ja lopuksi pulmusenkin. Nokalta löytyi myös heinikossa piileskellyt raanakoksi ammuttu jouhisorsa.


Seuraavat etappimme, eli Ojakylänlahti, Petsamonlaituri, Pöllä, Kuivasäikkä ja Patelanselkä eivät tarjonneet muuta uutta kuin närhen – joka ilahdutti toki sekin, sillä rallin alun nuijaukset alkoivat nyt olla lehtokurppaa lukuunottamatta kuitattuina. Tässä vaiheessa rallikello alkoi näyttää uhkaavan paljon, joten paikkaa vaihdettiinkin nyt tiuhaan.


Marjaniemen kalasatamasta ei sieltäkään löytynyt mitään uutta, mutta rantahietikon puolelle laskeutui sentään kapustarinta täydentämään lajilistaamme.

Rallimme viimeinen kohde oli Keskiniemi, jossa törmäsimme jo ties kuinka monennen kerran sisarjoukkueeseemme. Pettymykseksemme rantahietikoilta ei löytynyt muuta kuin lokkeja ja räkättirastaita – eli kaipaamamme kahlaajat puuttuivat nyt täältäkin.


Kisan viimeiset minuutit käytimme oudosti rätisseen peukaloisen ihmettelemiseen, kunnes kello tuli 18 ja peli oli selvä. Purkutilaisuuteen koululle saapui tällä kertaa vain neljä joukkuetta, ja tilaisuus aloitettiin viettämällä hiljainen hetki vastikään menehtyneen ystävämme, lukuissa linturalleissakin viihtyneen ja niitä järjestäneen Kari Rannikon muistoksi. Purun edetessä saimme viimein laskettua päivän lajimäärämme, joka oli ihan mukavat 83 lajia. Tällä lajimäärällä nappasimme viimeinkin mökkimme – ja samalla myös koko rallin – ykköstilan sisarjoukkueemme joutuessa taipumaan hopealle 81 lajillaan. Pronssia sai Markkolan Juhan, Hervan Tuomaksen ja Arto Niemen poppoo 79 lajillaan. Purun loputtua kävin mökillämme kahvilla, pakkasin autoni ja hyvästelin pojat, jotka jäivät paikalle perinteiseen tapaan vielä toiseksi yöksi. Itselläni oli kuitenkin tällä kertaa niin paljon tekemättömiä hommia kotosalla, etten voinut jäädä luotoon enää seuraavaksi päiväksi, vaan ajelin yötä vasten kotosalle valmistautumaan tuleviin seikkailuihin.