tiistai 6. lokakuuta 2015

21.9.-2.10.2015 - valkoposkia ja muuta sälää

Tauvosta palattuani kävin heti ensimmäisessä mahdollisessa välissä, eli maanantain hyppytunnilla, Kostamossa katsomassa sieltä ilmoitettua valkoposkihanhiparvea. Ruostekorven pelloilla laidunsikin lappilaisittain mukavat 260 valkkaria ja kymmenen metsähanhea. Torstaina käväisin koulun jälkeen pikaisesti Isokylän suunnalla, jossa Kalkonniemessä patsasteli taas merimetso, Imposenniemessä lenteli puolenkymmentä haarapääskyä ja Karsimustien pelloilla vilahti kivitasku – mutta mitään sen kummempaa ei vastaan osunut.

Perjantaina kävin ensin tyttären kanssa Rovaniemellä LKS:ssa ja iltapäivällä lähdimme pitkälle ajomatkalle kohti Mikkeliä. Matkalla pysähdyimme kokonaista kaksi kertaa; ensin Kuusamon Nissinjärvellä, jossa piti laskea päätielle näkyneet 290 joutsenta, ja sitten Kajaanissa Hesburgerissa. Majapaikkaamme Löydön kartanon rantamökkiin pääsimme joskus kahden jälkeen yöllä.  

Aamulla heräsin siihen, kun muu perhe ihmetteli mökin ikkunan takana olevalle pellolle laskeutunutta 50 valkoposken parvea.


Aamukävely mökin lähiympäristössä vielä mukavan kesäisessä kelissä tuotti myös huutelevan palokärjen, neito- ja sitruunaperhosen sekä poppelikiitäjän toukan.


Iltapäiväksi ajelimme Mikkelin keskustaan, jossa ohjelmassa olivat 94 -vuotiaaksi eläneen ja loppuun asti reippaana pysyneen Anni-mummini hautajaiset. Mummini oli ollut minulle aina erittäin tärkeä ihminen, ja hän oli vaikuttanut hyvinkin ratkaisevasti moniin elämänvalintoihini. Esim. hänen kiinnostuksensa luontoon ja lintuihin sai minutkin aloittamaan lintuharrastuksen, jota kautta päädyin myös biologiksi, ja toisaalta mummin peruja on myös toimintani KD:ssa. Tertin kartanossa pidetty muistotilaisuus oli oikein lämminhenkinen tapahtuma, varsinkin kun koko lähisuku eli kaikki mummin lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset olivat päässeet paikalle.

Sunnuntaiaamuna autoa pakatessamme ylitsemme meni taas yli sadan valkoposken parvi ja vieraillessamme suvun entisessä kesähuvilassa Aaltolassa muutti sielläkin Saimaata seuraillen joitakin valkoposkia ja kurkia. Myös kotimatkan ainoan ylimääräisen pysähdyksen aiheuttivat valkoposket, joita ynnäsin Iisalmen Ohenmäestä tienvarsipellolta 1100 linnun verran. Syyskuun viimeiseksi havismerkinnäksi tuli 29.9. iltapimeällä talomme yli moneen kertaan lentänyt lehtokurppa. 

Lokakuun ensimmäisen päivän aluksi kävelin Kuumalammen kautta kouluun, mutta mitään västäräkkiä ja uiveloita kummempaa ei tuo reippailu tuottanut. Iltapäivällä kävin Jätevesijärvellä, jossa vesilintuja edustivat 70 tukkasotkaa, 70 haapanaa, 50 tavia, 30 sinisorsaa, kuusi jouhisorsaa, kaksi allia ja mustalintu. Pitkällesillalle näkyi niin ikään ainakin 80 tukkasotkaa. Iltasella ehdin vielä vähän rengastellakin – saldona 17 talitiaista, 15 viherpeippoa, viisi järripeippoa, kolme hömötiaista sekä kaksi sinitiaista, pikkuvarpusta ja varpusta (rengastukset ja kontrollit yhteen laskettuna).

Perjantain havikset löytyivät taas tien päältä, sillä Luusuantien varressa näkyi isolepinkäinen ja Rovaniemen puolella lähellä Juotasta Kemijoen päällä lensi merikotka. Iltapimeässä keinuttelin itseni Valio-myrskyn nostattamilla aalloilla Hailuodon Santoseen, jossa ilta kului veljeni Jannen, Kiljusen Jassin, Loipon Miskan, Peunan Antin, Suojarinteen Potun ja Vierimaan Antin kanssa syöden, saunoen ja latautuen seuraavana päivänä järjestettävään Hailuodon syysralliin.