lauantai 31. lokakuuta 2015

31.10.2015 - Kemijärven syyslaskenta

Kuun viimeisen päivän ohjelmassa oli Kemijärven keskustan talvilintureittini syyskierros - lauantai kun osui poikkeuksellisesti vielä lokakuun puolelle. Aloitin laskennan jo aamuhämärissä tihrustamalla piharuokinnallemme, ja ilokseni mustapääkerttukoiras oli taas paikalla. Myös päivän ainoat keltasirkut löytyivät kotipihasta. Laskentasää oli utuinen ja osin tihkusateinen, mutta keli ei laskentaa haitannut. Lintuja tuntui muuten olevan tosi vähän - varsinkin kun esim. tilhet, rastaat ja urpiaiset loistivat poissaolollaan.


Varpuslintupuolella ei mitään yllätyksiä enää tullutkaan, mutta onneksi vesistöt olivat edelleen sulana ja räpyläjalkaisia oli maisemissa. Pitkänsillan edustalle oli pakkautunut yli 300 joutsenta seuranaan telkkiä, tukkasotkia ja sinisorsia, ja myös sairaalan edustalta ja Pöyliöjärveltä löytyi vielä jokunen vesilintu.

Laskennan saldoksi kertyikin yhteensä 310 laulujoutsenta, 12 sinisorsaa, 3 tukkasotkaa, 11 telkkää, 3 uiveloa, tukkakoskelo, 22 isokoskeloa, 29 kesykyyhkyä, mustapääkerttu, 9 hömö-, 23 sini- ja 141 talitiaista, 12 harakkaa, 37 varista, korppi, 72 varpusta, 14 pikkuvarpusta, 28 viherpeippoa, 4 punatulkkua ja 3 keltasirkkua.

Nisäkäshavainnot jäivät kuuteen oravaan ja yhteen sillan alle ilmestyneeseen poroon.