tiistai 31. toukokuuta 2016

11.-15.5.2016 - lietteillä ja lutakoilla

Keskiviikkona ehdin piipahtaa vain pikaisesti kaupungin rannoilla. Riekonniemen edustalta löysin alliparin, 13 mustalintua, kaakkurin ja kolme härkälintua ja Pitkänsillan ympäristössä uiskenteli kolme härkälintua lisää - sekä pari lapa- ja jouhisorsaa.

Torstaina tein kevään ensimmäisen retken entisen sellutehtaan Jätevesijärvelle, jonka linnustoa olen seurannut viimeisten kymmenen vuoden ajan, ja jonne minulla on sen takia myös kulkulupa. Allas yllättikin positiivisesti, sillä 270 nauru- ja 60 pikkulokin lisäksi löysin paikalta mm. harmaasorsaparin, lapasorsaparin ja heinätavikoiraan. Kahlaajia edustivat pari rantasipiä ja punajalkaviklo.

Perjantaina pyöräilin muutaman lenkin kaupungilla ekopinnojen toivossa. Kuumalammen ympäristössä pyöri 110 pikkulokkia ja lammella ui 42 tukkasotkaa. Kirjaston edustalla näkyi pikkutyllikin. Venesataman edustalta löysin puolestaan 62 joutsenta, alli- ja mustalintuparit, kuusi lapasotkaa, kolme härkälintuparia ja tuulihaukka.

Lauantaiaamuna olin jo aikaisin liikenteessä, sillä olin luvannut kuskata vaimoni Rovaniemen lentoasemalle jo puoli viideksi, ja tarkoitukseni oli viettää koko aamupäivä Rovaniemen lintukohteissa. Heti lentoasemalta lähdettyäni tien yli lensi lehtokurppa ja pari pysähdystä Kuolajokisuussa tarjosivat kaksi silkkiuikkua, kaakkurin, merikotkan, 70 suokukkoa ja punajalkaviklon sekä pari hirveä. Niskanperälle käännyttyäni näkyi joen puolella selkälokki, ja tornille niitä näkyi neljä lisää. Lintutornilla olivat myös Nevalan Esko ja Simulan Jukka, joiden kanssa staijailin tovin, ja näimme mm. pari kuikkaa, sinisuohaukan ja parisataa suokukkoa.

Seuraavaksi kohteekseni valikoitui Hirvas, jossa oli oleillut kaksi mandariinisorsakoirasta. Ainoa palkinto etsinnästä oli Kemijokivarressa laulanut sinirinta. Illinvuopajassa oli taas pari kuikkaa ja mustalintupari ja Souharinlammella viisi taigametsähanhea, kaksi merilokkia, 35 suokukkoa, 11 mustavikloa, kaksi pikkutylliä ja lapinsirri.

Päivän toinen lintutornikohde oli Paavalniemen torni, jonne kävellessäni kuulin hippiäisen ja jossa törmäsin puolestaan Ruonakosken Anttiin. Täälläkin oli hyvät ja laajat lietteet, joilta Antti laski sinnikkäästi 187 suokukkoa, 133 liroa ja 9 valkovikloa, joiden lisäksi kahlaajia edustivat kolme lapinsirriä ja tylli.Taivaalla pyöri joitakin haarapääskyjä ja yksi törmäpääsky ja torniin kuului hernekertun laulua. Läheisen niemen kärjessä istui puun latvuksessa komea vanha merikotka, ja tornin edustalta löysimme vielä pari lapintiiraa ja lapasorsankin.  

Viimeiseksi etapikseni Rovaniemellä otin Aronperän, josta sain vielä siivilleen sekä kiurun että jänkäkurpan, ja kotimatkalla pysähdyin hetkeksi Apukan peltojen kohdalla, joilta löytyi töyhtöhyyppien ohella myös kolme kapustarintaa.


Illalla kävin vielä pyörälenkin Kemijärven rannoilla. Venesataman edustalla oli nyt ainakin 118 joutsenta ja kuikka, ja löysin paikalta kivitaskunkin. Hannantien edustalla oli toinen kuikka ja jossain todella kaukana pohjoisessa istui puun latvassa kalasääski.  

Vauhdikkaan lintuviikon päätteeksi kävin sunnuntaiaamuna taas Jätevesijärvellä, tosin nyt fillarilla. Harmaasorsat, lapasorsat ja punajalkaviklo olivat edelleen paikalla, mutta heinätavia en harmikseni löytänyt. Vahinko paikkautui kuitenkin uudella yllätyksellä eli punasotkaparilla. Muita räpyläjalkaisia edustivat mm. 11 tavia, 5 uiveloa ja jouhisorsa. Pyörälenkin muuta satoa olivat lapintiira (sairaalan rannassa), metsäkirvinen ja kirjosieppo (Kallaanvaarassa) ja 25 niittykirvistä ja kaksi kivitaskua (venesatamassa). Hauska yllätys oli puolestaan Sairaala Lapponian savupiipun päässä kitkuttanut taivaanvuohi, josta tuli samalla pihapinna.

Iltapäivällä pakkasin vielä muksut autoon ja kävimme retkellä Myllykummun lintutornilla. Tornin edustalla pörräsi kymmenittäin haara-, räystäs- ja törmäpääskyjä ja rannassa lenteli 30 keltavästäräkin parvi. Yhdessä kaukana olevassa kelossa istui kaksi merikotkaa ja mukava yllätys oli myös tornin edustalta lentänyt tilhi. Autolle palattuamme näimme vielä suopöllön ja paluumatkalla koppelon. Kotimatkalla päätin kurvata mutkan Isokylällä, ja Kärppäläntien pelloilla meitä odottikin yllättävä näky... Paikalla ruokaili ainakin 600 suokukkoa, jotka olivat saaneet seuraansa ainakin yhden pikkukuovinkin.