keskiviikko 18. toukokuuta 2016

5.5.2016 - helatorstai Parikkalassa

Helatorstaina lähdin Jannen ja Hannan kanssa liikkeelle jo aamuvarhaisella, ja aloitimme retkipäivän kiikaroimalla Simpeleenjärvelle Härskiinmutkan kohdalta. Piristävä yllätys löytyi heti, sillä lähirannassa tepasteli meriharakka. Seuraavaksi jatkoimme Siikalahdelle Patotien torniin, jossa staijailimme noin puoli seitsemästä puolillepäivin asti.


Aamun laululintuja edustivat mm. kolme kerttulajia (mustapää-, pensas- ja hernekerttu), ruokokerttunen, pensastasku, kirjosieppo, leppälintu, metsäkirvinen ja satakieli, ja muutolla näimme suokukkojen, lirojen, ja mustaviklojen ohella mm. pikkutyllin ja lapinsirrin "sekaparven". Valkoposki-, metsä- ja tundrahanhia oli jonkin verran liikkeellä, joiden lisäksi taivaalta löytyi mm. pari nuolihaukkaa, haara- ja törmäpääskyä sekä keltavästäräkkiä. Paikallista lajistoa edustivat mm. mustakurkku-uikut, lapasorsat, punasotkat, ruskosuohaukat, sääkset, luhtakanat, rantasipit, pikkulokit ja kalatiirat.


Lintujen ohella pääsimme ihmettelemään tornin juurella hypellyttä kärppää, joka sinkoili välillä hyvinkin läheltä samassa heinikossa loikoillutta kyytä.Kelin lämmettyä jopa tukalan kuumaksi päätimme lähteä kiertelemään lähialueen järvenselkiä. Päätös osoittautui oikein hyväksi, sillä jo ensimmäisessä etapissamme Tähtiniemessä tärppäsi, ja löysimme järveltä neljän allihaahkan parven! Muuten järvillä oli hiljaista, mutta kesäistä tunnelmaa täydensi käen kukunta.Iltapäivällä piipahdimme juhlistamassa Soikkelin Miikan valmistujaisia, jonka jälkeen retkemme jatkui päivänsankarilla vahvistettuna Saaren puolelle. Aloituspaikkamme Tetrisuo tarjosi vain ampuhaukan, mutta Pohjanranta ruletti jälleen. Nyt tornin edustalta löytyi mm. neljä harmaasorsakoirasta ja kauempana uivassa laulujoutsenparvessa oli mukana pikkujoutsen.Hanna jäi tässä vaiheessa pois kyydistä, eli hän pystytti piilokojun lähirantaan, josta löytyikin heti mm. punajalkaviklo, ja jäi sinne yöksi kuvaamaan meidän muiden jatkaessa retkeä.


Retki jatkuikin ihan hyvissä merkeissä, sillä Suurenjärvenlietteeltä löysimme suuresta hanhiparvesta lyhytnokkahanhen ja lukurenkaallisen metsähanhen. Sama laaja peltoaukea palkitsi myös suopöllöllä ja jänkäkurpalla.

Jätettyämme Miikan Särkisalmelle käväisimme vielä hakemassa Partasen Harrilta tuoreen vesimyyränraadon, jonka toimitimme yötä vasten parempiin suihin - eli iltapalaksi pöntössään hautovalle viirupöllömammalle. Iltakymmenen aikaan vetäydyimme muutamaksi tunniksi yöpuulle tarkoituksenamme kuitenkin painua taas maastoon heti puolenyön jälkeen.