tiistai 31. toukokuuta 2016

22.5.2016 - in the middle of nowhere

Sunnuntaina - käytettyäni ison osan lauantaita ja sunnuntaitakin kokeiden korjaamiseen ja 9. luokkalaisten päättöarvosanojen antamiseen - päätin hetken mielijohteesta lähteä iltapäiväretkelle Sallan suuntaan. Yhtenä kimmokkeena oli toki se, että aivan kirkonkylän kupeessa Märkäjärvellä oli oleillut edellispäivinä pari mustakurkku-uikkua ja nokikanaa, joten ainakin jotain nähtävää piti olla tarjolla.

Menomatkalla ei löytynyt mitään mainittavaa, mutta Märkäjärvi oli käymisen arvoinen. Heti rantaviivassa paarusti tyllipari, kolme suokukkoa ja muutama liro, joista pystyin havainnoinnin ohessa ottamaan muutamia kuviakin.


Mustakurkku-uikut löytyivät järveltä ja nokikanat rantakortteikosta, joiden lisäksi kirjasin paikalta mm. 29 telkkää, 11 tukkasotkaa, 9 lapintiiraa ja parikymmentä pääskyä.


Seuraavaksi kohteekseni valitsin Aapa-Tuohilammen lintutornin, jonne meno oli varsin hankalaa aluksi puutteellisten opastusten ja lopuksi ajotien katkaisseen puomin takia. Lompsin kuitenkin tornille asti, jossa lammen lajistoa edustivat mm. kuikka, pari uiveloa ja kurkea sekä lammen yllä kierrelleet neljä tervapääskyä.
Paluumatkalla näin Kelloselän kohdalla hiiripöllön ja kirkonkylän kupeesta kurvasin vielä Termusjärven tornille. Täällä tornin suuntaan vievä tieura oli täynnä jonkun risusavotan yhteydessä kertyneitä oksia ja parkkilevikkeeltä piti suunnistaa tornille omaan muistiin turvautuen. Minkäänlaisia opasteita kun ei löytynyt. Torni oli kuitenkin täälläkin hyvä, ja järvi lintupaikkana erinomainen.Vesilintuja edustivat 76 telkkää, 65 mustalintua, 30 tukkasotkaa, 10 pilkkasiipeä, 8 uiveloa ja viisi tavia. Järven rantoja kierteli sinisuohaukkanaaras ja täälläkin lenteli jo tervapääskykin. Tunnelmaa piristivät myös käen kukunta, kurkien huuto, liron laulu ja lähipuuhun ilmaantuneen tilhiparven sirinä. Autolle palatessani kuulin vielä järvelle saapuneen metsähanhiparven tojotusta.

Kotimatkalla ei enää kummempia näkynyt, ja kotiin saavuin sopivasti juuri jääkiekon MM -finaalin eli Suomi - Kanada pelin alkaessa.

PS: Otin retkeni jälkeen yhteyttä Sallan kuntaan, jossa luvattiin pistää opasteet ja muut puitteet kuntoon mainitsemieni lintutornien osalta!