maanantai 6. helmikuuta 2012

4.2.2012 - pakkasaamu Oulussa

Lauantaiaamuna ennen Rengastajakokouksen alkua kävin kävelemässä lenkin Hupisaarilla ja Oulujokivarressa. Pakkasta oli edelleen kolmisenkymmentä astetta, joten keli oli melkoisen raikas mutta muuten oikein mukava. Hupisaarilta löysin lintulaudan, jonka alla hyppeli höyhenpalloina enimmillään parikymmentä talitiaista ja kahdeksan urpiaista, ja yllätyksekseni paikalle ilmaantui myös mustarastas. Tuiran uimalan luona oli jo tosi kylmä, mutta kolusin kuitenkin jokivartta päätavoitteenani löytää alueella useampaan kertaan tavattu merimetso, mutta mitään sinisorsia kummempaa ei paikalla näkynyt. Myöskään Mäkelän Jyrkin paikalle vain tuntia aikaisemmin vapauttamaa Kuusamosta löytynyttä mustalintua ei enää löytynyt.



Merikosken voimalaitoksen kohdalla lauloi sentään pikkuvarpunen ja Alakanavan ympärillä lenteli puluparvi pakkasesta piittaamatta. Alakanavassa ja Hartaanselällä (siltä osin kuin se vesihöyryn seasta erottui) ei niissäkään uiskennellut mitään erikoista.


Loppupäivä ja seuraavakin kuluivat sitten pääosin Rengastajakokouksen merkeissä. Ohjelma oli hyvä ja monipuolinen ja tuttuja oli paikalla todella paljon, joten mikäs siellä oli ollessa... Lappilaistenkin panos oli näkyvä, ja esim. Ahtisen Jarmo toimi ensimmäisen kokouspäivän puheenjohtajana.


Toki myös oululaisten esitelmiä oli mukava kuunnella - esillä oli kuitenkin useita sellaisiakin tutkimushankkeita ja projekteja joihin olin itsekin aikoinani osallistunut. Vuoden rengastajana palkittiin (erittäin ansaitusti!) rengastaja n:o 178, eli gradunikin ohjannut Mikko Ojanen.