maanantai 30. joulukuuta 2013

23.-27.12.2013 - joulu Simojärvellä

Aatonaattona ajelimme Ranuan Simojärvelle joulunviettoon. Aattoaamuna appivanhempien pihassa pyörähti puukiipijä ja kävin myös pikaisesti Kaitavirran sulalla, joka ei pettänyt tälläkään kertaa. Nyt koskessa pulikoi seitsemän koskikaraa ja avovedessä uiskentelivat joutsen ja sinisorsakoiras. Toivakan pelloilla näkyi pieni teeriparvi.


Joulupäivästä alkaen keli oli yllättäen plussan puolelle ja olosuhteet melkoisen kurjat. Välillä sateli silkkaa vettä ja tiet olivat petollisen liukkaita. Kävin kuitenkin joulupäivänä kävelemässä lenkin hautausmaan rannassa. Kultisalmikin oli pitkälti sula, mutta koko noin seitsemän kilometrin taipaleella näin vain kolme teertä – en yhtään muuta lintua.Tapaninpäivänä kävimme päiväseltään Syötteellä veljeni Rikun perheen luona. Heti alkumatkasta seisoi tihkusateessa keskellä ajotietä kummallinen kanalintukerääntymä; kolme riekkoa ja seitsemän teertä. Olivat ilmeisesti tulleet hakemaan jauhinkiviä sulaneelta tieltä. Kohta Aittoniemen risteyksen jälkeen värjötteli tienvarsipuussa nuori kanahaukka.

Seuraavana aamuna sinnittelin sitten läpi Aittoniemestä Sääskilahteen kulkevan talvilintulaskentareittini, joka sekin oli todella hiljainen. Menin nurin varmaan puolenkymmentä kertaa noin 10 kilometrin matkalla ja lintuja edustivat vain 23 hömö-, kahdeksan sini- ja 28 talitiaista, neljä närheä, harakka ja 10 punatulkkua.