lauantai 20. helmikuuta 2016

20.2.2016 - Kemijärven keskustan kevätlaskenta

Lauantai oli ensimmäinen mahdollinen päivä aloittaa talvilintulaskentojen kevätkierros - ja käytinkin aamupäivän Kemijärven keskustan kiertämiseen. Kotipihassa oli heti aamusta hyvä kuhina, ja ynnäsin pihamaaltamme jo ennen taipaleelle lähtöä mm. 30 keltasirkkua, 20 pikkuvarpusta ja 20 varpusta. Ensimmäinen parempi laji tuli vastaan sairaalan rannassa, jossa ruokaili teerikana, ja Halosentiellä lensi jo yli kymmenen teertä.

Yleisesti ottaen lintuja oli liikkeellä poikkeuksellisen vähän. Esim. tiaiset olivat todella vähissä, peruslajeista käpytikkaa ja punatulkkua en havainnut lainkaan ja viherpeipon kuulin vain kertaalleen - Kiertotien varressa. Samassa paikassa pelmahti puiden latvuksiin 28 varpusta.

Lidlin kohdalle päästyäni havahtuin ensin korkealla taivaalla pyörivään parinkymmenen pikkuvarpusen parveen - ja lintujen käyttäytymisen syy paljastui saman tien, kun kaupan yllä paineli varpushaukka.

Edellispäiväinen hiiripöllö löytyi ilokseni nyt aivan kirjaston edustalta, mutta hämmästys oli suuri, kun venesataman reunalle päästyäni löysin sieltä toisen samanmoisen! Varmuuden vuoksi kävin laskennan jälkeen vielä varmistamassa, että havainnot koskivat varmasti eri yksilöitä, ja totta se oli... Linnut nököttivät edelleen lähes samoilla sijoillaan.

Laskennan tulos oli seuraava: teeri 13, varpushaukka 1, kesykyyhky 28, hiiripöllö 2, hömötiainen 2, sinitiainen 8, talitiainen 40, harakka 19, varis 17, korppi 1, varpunen 52, pikkuvarpunen 40, viherpeippo 1 ja keltasirkku 34. Näistä teertä ja hiiripöllöä en ollut aikaisemmin tällä reitillä havainnut. Ainoa laskentakaavakkeelle päätynyt nisäkäslaji oli orava.

1.-19.2.2016 - talvilanttu ja muita tarinoita

Helmikuun ensimmäinen päivä alkoi heti lintutilanneraportilla Lapin radioon ja ensimmäisenä viikonloppuna oli ohjelmassa rengastajakokous Jyväskylässä. Pidin "isossa salissa" esitelmän otsikolla "Pihapyyntiä Kemijärvellä 2007-2015 - yllätyskihloja ja -kontrolleja", johon kokosin jonkinmoisen yhteenvedon noina vuosina kotipihallamme rengastamistani 6482 linnusta ja niistä tulleista löydöistä sekä kontrolloimistani muualta tulleista linnuista.

Alkukuun hommia olivatkin mm. ko. esitelmän valmistelu sekä Kokko -lehteen tulevan vuosien 2013-2015 havaintokatsauksen kirjoittaminen, mutta rengastajakokouksen innoittamana virittelin kotipihalle lintuverkotkin lauantaina 13.2. Samana päivänä näkyi kauppareissulla taas hiiripöllö - nyt kulttuurikeskuksen edustalla.

Sunnuntain (14.2.) ensimmäiseksi havainnoksi tuli kotipihan yli lentänyt kymmenen teeren parvi. Käväisin aamupäivällä mutkan Luusuassa, missä Peunan Kari oli nähnyt edellispäivänä ruokinnallaan mahdollisen viitatiaisen. Poikkeuksellisen ruskea ja pienellä kurkkulapulla varustettu tintti ei kuitenkaan suostunut näyttäytymään, joten sen reissun ainoiksi havaintomerkinnöiksi jäivät Luusuassa näkemäni pyy ja Päiväjoen varressa patsastellut hiiripöllö. Iltapäivällä rengastin taas jokusen pihalinnun.

Viikonlopun rengastelun jatkoksi laitoin vielä maanantainakin koulun jälkeen verkot vireeseen. Näiden kolmen päivän rengastussaaliiksi kertyi yhteensä 13 tali- ja kolme sinitiaista, kaksi pikkuvarpusta ja yksi keltasirkku. Lisäksi kontrolloin 12 aikaisemmin rengastamaani lintua. Isoin yllätys odotti kuitenkin vasta illan jo hämärtyessä, sillä mennessäni keräämään verkkoja pois siellä odottikin melkoisen kärttyisä vieras. Isolepinkäinen!


Mistä lie "lanttu" oli tänne putkahtanut, sillä koko Itä-Lapista ei ollut tänä talvena tehty ensimmäistäkään havaintoa lajista. Ja vain kerran aikaisemmin olin havainnut isolepinkäisen pihassamme eli 15.4.2012, jolloin sellainen yritti iskeä pihassamme ruokailleeseen pikkuvarpusparveen.


Loppuviikko meni taas haviksitta - tosin perjantaina liikuntahallille Vanhojen tansseihin pyöräillessämme näkyi kulttuurikeskuksen edustalla taas hiiripöllö. Iltapäivällä kihlasin kotipihasta vielä kahdeksan talitiaista, sinitiaisen ja pikkuvarpusen.