keskiviikko 1. tammikuuta 2014

1.1.2014 - Kemijärven keskustan talvilintulaskenta

Uusi vuosi alkoi – kuten kolme edellistäkin – Kemijärven keskusta-alueen talvilintulaskennalla. Reitin alkupisteessä Uinon Kaukon ruokinnalla oli heti mukava kuhina, kun pihapiirissä pyöri parikymmentä viherpeippoa, pieni parvi urpiaisia, tali-, sini- ja hömötiaisia, varpusia, pikkuvarpunen ja pihaan kuului punatulkun ja yllättäen myös tilhen ääntä. Kaukokin käväisi pihalla ja näytti minulle talon vierustalla lumella kulkeneita tuoreita vaivaishiiren käpälänjälkiä.

Seuraava parempi etappi oli kotipiha, jonne näkyi mm. 12 keltasirkun parvi, ja kotituomeen tupsahti kuin tilauksesta 14 pikkuvarpusta. Kiertotien ruokinnalla oli myös puolenkymmentä pikkuvarpusta, yksi pikkuvarpusen ja varpusen risteymälintu ja peräti 17 kesykyyhkyn parvi. Pulu olikin yllättäen viimeinen vastaan tullut uusi laji, mutta vaikka päivän lajimäärä oli varsin niukka, olivat yksilömäärät ihan mukavia. Laskentakelikin oli nyt jäähtynyt pikkupakkasen puolelle, mutta alkutalven nietoksista ei ollut enää kuin rippeet jäljellä.
   

Kirkon tornista löytyi toinen isompi kyyhkykerääntymä - seitsemän pulua. Tämän talon (jonka kohtalo ja jossa tapahtuneet synkkyydet paljastuivat vasta samana iltana esitetyssä Taivaan tulien päätösjaksossa) ruokinnalla ja koivuissa oli puolestaan mm. 25 viherpeippoa.


Kaiken kaikkiaan keskusta-alueen talvilintulaskennasta löytyivät seuraavat linnut: kesykyyhky 28, tilhi 1, hömötiainen 4, sinitiainen 21, talitiainen 78, harakka 28, varis 13, varpunen 61, pikkuvarpunen 22, varpunen x pikkuvarpunen 1, viherpeippo 104, urpiainen 16, punatulkku 3 ja keltasirkku 12.