sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

1.-3.3.2014 - hiihtoloman alkua Ranualla

Lauantaina ajelimme koko pesueen voimin Ranualle. Olin lupautunut pitämään pöllöaiheisen esitelmän eläinpuistolla, joten ajomatkan aikana peruutuspeilistä mulkoilivat koululta rekvisiitaksi lainaamieni lapin- ja viirupöllön nappisilmät. Täytettyjen pöllöjen lisäksi esitelmääni kuului myös digi- ja diakuvien katsomista sekä ääninäytteiden kuuntelemista, mutta illan varsinainen huipentuma oli kuitenkin otsalamppujen valossa tekemämme pöllöretki eläinpuistoon. Johdantoni jälkeen kaikki paikalle saapuneet pääsivät kuuntelemaan ihan livenä kolmen huuhkajan ja lehtopöllön komeaa huhuilua, ja kuulimmepa me myös tunturipöllön ja maakotkan ääntelyä. Ja tokihan nuo linnut - kuten eläinpuiston muutkin pöllöt - myös nähtiin. Illan lopuksi rengastin puistossa hoidossa olleen, lähipäivinä luontoon taas pääsevän vanhan kanahaukkakoiraan.

Seuraavana aamuna singahdin sitten laskemaan Simojärven talvilintureittiäni. Jo lähtöpaikkaan siirtyessäni näin viisi teertä ja Aittoniementien varresta löysin heti muutaman pyyn. Marjalahden kohdalla lauloi tien varressa puukiipijä ja heti sen jälkeen näin peräti kuuden närhen parven. Lähitalon isäntä oli nähnyt paikalla fasaaninaaraan viimeksi samana aamuna, mutta itse jouduin tyytymään vain sen tuoreisiin varpaanjälkiin sekä kauempana metsässä nauraneeseen harakkaan.

Sääskilahden kylälle päästyäni minut ylitti viiden taviokuurnan parvi, löysin yhden närhen lisää ja tienvarressa lauloi taas puukiipijä. Laskennan päätöspisteestä appivanhempieni pihasta löytyi vielä pari viherpeippoa.


Kaikkiaan havaitsin reitillä seuraavat linnut: pyy 3, teeri 5, fasaani 1 (jäljet), käpytikka 2, hömötiainen 24, sinitiainen 3, talitiainen 17, puukiipijä 2, närhi 7, harakka 1, viherpeippo 2, taviokuurna 5 ja punatulkku 10. Iltapäivällä näin saunarannasta vielä pari teertä ja Porosaaresta mantereelle lentäneen kanahaukan. Kävin myös mutkan Kultisalmen ja Välttämönsalmen sulilla, joista ei mitään varista, harakoita ja viherpeippoja kummempaa kuitenkaan löytynyt.


Maanantaina keli muuttui taas melkoisen kurjaksi. Kävin kuitenkin tsekkaamassa Kaitavirran sulan, josta löytyi nyt vain viisi koskikaraa. Kotimatkan ainoaksi lintuhavainnoksi kirjasin kaksi Hoppulassa näkynyttä teertä.