lauantai 1. marraskuuta 2014

1.11.2014 - talvi tuli taas?

Marraskuun ensimmäisen päivän ohjelmassa oli Kemijärven keskusta-alueen talvilintulaskenta. Tosin ensimmäinen parempi laji löytyi jo pian aamuseitsemän jälkeen kun könysin keittiöömme aamiaiselle. Mölli -kissamme istui ikkunalla sen näköisenä, että pihalla on jotain... ja kun tarpeeksi tihrustin ulos pimeyteen näkyi kuin näkyikin lintulautamme alla liikettä. Järripeippohan siellä oli aamupalalla.

Yö oli ollut todella kylmä, joten aloitin laskennan ajamalla jo aamuhämärissä Pitkällesillalle tarkistamaan vesilintutilannetta. Yllätyksekseni sillan ympäristö oli jo lähes kauttaaltaan jäässä muutamaa pientä railoa ja Norvioväylän sillan alustaa lukuunottamatta. Yhdessä railossa pulikoi kuitenkin vielä kolme telkkää ja kolme tukkasotkaa ja niiden vieressä kökötti kuusi sinisorsakoirasta. Sillan alta löytyi puolestaan tukkakoskelo. Joutsenia näkyi railoissa ja jäällä yhteensä 83 lintua, ja sillan eteläpuolen ainoassa sulassa nukkui telkkä. Kuultuani sillalle vielä taviokuurnan palasin kotiin ja lähdin kiertämään laskentareittiä. Latokummuntien varresta löytyikin kohta kolme taviokuurnaa lisää ja lähestyessäni Sairaalan rantaa lensi Seinälän yli isokoskelo.


Päästyäni laskentareitillä taas kotipihaan lensi talomme yli parinkymmenen räkätin parvi, Urheilukadun varressa sirisi puukiipijä ja Musiikkiopiston katon reunalla istuskeli varpusen ja pikkuvarpusen risteymälintu. Muutenkin lintuja näkyi hyvin ja keli oli mitä miellyttävin, joten kävely maittoi... Laskennan kokonaissaldo oli lopulta seuraava: laulujoutsen 83, sinisorsa 6, tukkasotka 3, telkkä 4, tukkakoskelo 1, isokoskelo 1, kesykyyhky 23, käpytikka 1, tilhi 72, räkättirastas 25, hömötiainen 6, sinitiainen 14, talitiainen 110, puukiipijä 1, harakka 41, varis 17, varpunen 31, pikkuvarpunen 12, varpunen x pikkuvarpunen 1, järripeippo 1, viherpeippo 48, urpiainen 27, taviokuurna 5, punatulkku 12 ja keltasirkku 3 - sekä neljä oravaa, jotka nekin olivat nyt osa virallista laskentaa.

Iltapäivällä ajelin vielä Pitkällesillalle tsekkaamaan tilannetta, ja lintujen määrä oli vähentynyt entisestään. Sotkien aamuinen railo oli jäätynyt umpeen ja kaikki kolme tukkasotkaa sekä ainoa jäljelle jäänyt telkkä istuivat nyt jäällä. Välillä ne kävivät lennossa, mutta laskeutuivat taas jäälle siellä lepäilevän joutsenparven seuraan. Niiden ja jokusen joutsenen lisäksi vain Norvioväylän tukkakoskelo oli enää paikalla.


Illan jo pimetessä haravoin vielä jonkin aikaa kotipihalla ja roudailin pihakamppeita varastoon. Yhtäkkiä havahduin jostain aivan läheltäni - ilmeisesti pihakuustemme kätköistä - kuuluvaan vaisuhkoon taksutukseen, ja singahdin hakemaan kiikarin autosta. Taksutus siirtyi saman tien naapurin pihan puolelle ja kohta näin pienen linnun lentävän hetken iltataivasta vasten ja katoavan pimeyteen. Äänestä tuli mieleen lähinnä hernekerttu tai ruskouunilintu - eli joku kova siinä meni, mutta määrittämättä jäi...